Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri

Call of Duty’nin, 25 Ekim 2024’te çıkışını gerçekleştirecek Call of Duty: Black Ops 6 için düzenlenen Erken Erişim beta sonrasında, oyunun Multiplayer kısmına dair fikir sahibi olduk. Beta, 30 Ağustos – 4 Eylül ve 6 Eylül – 9 Eylül arasında devam edecek.

Call of Duty markasının oyun üretim süreci, sanırım sektörde en karışık olanı. Bu karışıklık, oyunlar arasında bağ kurma ve tanıtım kısmında diğer yapımlara göre gözle görülür bir dezavantaj sunsa da, daha çok kişiye hitap etme ve geliştirme sürecinin optimizasyonu açısından kolaylıkları da beraberinde getiriyor. Call of Duty Black Ops 6, 13 Kasım 2020’de çıkışını gerçekleştiren Call of Duty Black Ops Cold War’ın (BO5 olarak da kabul edilen) devamı olacak.

İlk günden Gamepass Ultimate kütüphanesinde olacak olan yapım, 25 Ekim 2024’te PS5, XBOX Series X ve S, PC, Xbox One ve PS4’e gelecek. Treyarch’ın liderliğini yaptığı, Raven’in de desteklediği oyun bizi Körfez Savaşı ve 90lar dönemine götürecek.

Black Ops 6 Beta – Genel İzlenimler

Betada ise senaryo açısından bir ipucu olmasa da haritalar ve oynanış konusunu bir miktar deneyimleyebildik. Tüm süreçten bahsetmem gerekirse, oyuna giriş kısmı bir miktar sancılı oldu. Call of Duty App mantığını anlasam da bir oyuna girmek için başlatıcıyı açmak, buradan oyunu açmak, oyunun açıldıktan sonra yeniden başlatma istemesi gibi işlemler zinciri, bir miktar yoruyor. “Son açılan oyun açılsın” gibi bir ayar kesinlikle gerekiyor.

Wallbang Gaming Network
Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 9

Betanın kendisine girebildiğimde ise, ilk baktığım şey Omnimovement oldu. Beta bu konuda bir eğitim süreci bile içeriyordu, ki bunu oldukça mantıklı buluyorum. Peki Omnimovement ne demek? Omnimovement, her yöne yapılabilen hareketler ve bu hareketleri destekleyen sistemin adı. Peki, “her yöne hareket” ne demek? Geleneksel olarak, örneğin Call of Duty gibi oyunlarda, karakterin bir hareket yapması için baktığı yöne doğru hareket etmesi gerekiyordu. Bu hareketler genellikle koşmak, yere sürtünerek kaymak veya yere atlamak (dolphin dive) gibi temel hareketlerdi. Omnimovement ile birlikte bu kısıtlama ortadan kalktı. Artık oyuncular, karakterlerini istedikleri herhangi bir yöne doğru bu hareketleri gerçekleştirebiliyorlar. Geriye doğru koşma, yana doğru sıçrama, atladığınız bir yerde istediğiniz yöne bakma ve ateş etme gibi hareket özelliklerine artık sahibiz.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 10

Açıkçası Beta olması sebebiyle bunları her yönüyle değerlendirme şansım pek olmadı. Çok uzun haritalarda sipere geçerken veya kaçarken etkili olsa da havada 180 derece yön değiştirerek ateş etme, çok eski bir geyik olan “helikopterden helikoptere atlarken şarjör değiştirme” kadar anlamlı. Yapabiliyorsanız tebrikler, ama neden yapmanız gerekiyor kısmı daha enteresan. Genel olarak daha yavaş hissettiğim hareketlilikte, karakterlerin bakış açısı, bir helikopterin havadaki hareket şemasına çok yakın. Yerde falan yatarken çok daha rahat görebileceğiniz bu durum, silahın sabit kalıp imleci takip ettiğiniz bir yapıdan çok, daha gerçek bir hareketlilik sunuyor. Güzel görünmesi dışında pratikte işe yarayan bir diğer özellik ise karakterin bir köşe veya benzeri bir ortamın yakınında hafif eğilmesi ve kendini konumlandırması. Silahı bir yere dayadığımız ve bize sabit atış imkânı sağlayan Mount sistemine göre çok daha etkili bulduğum bu özellik, taktiksel FPS denince bolca kullandığımız ‘lean’ seçeneklerinin direkt entegre hali gibi.

Black Ops 6 Beta – Oynanış

Oynanış kısmında ise önceki Black Ops olan Cold War’a göre inanılmaz farklar yok. Modern Warfare III ile seriye gelen çoğu mekanik korunmuş, ancak tam kıyaslama için tam sürümde değerlendirme yapmak daha doğru olur. Arayüz olarak bazı şeyler değiştirilmiş, biraz daha kolay anlaşılabilir ve odaklı bir yol hedeflenmiş. Üç slotta üç kategoriye ayrılan Perk sistemi dışında tamamen değişen bir sistem ise yok.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 11

Perklerde üç farklı kategori, öldürmeye odaklı Enforcer, destek odaklı Recon ve görev odaklı Strategist olarak ayrılmış. Eğer üç perk slotunuzda aynı renkte üç perk seçerseniz, bu kategoriye ait bonusları alıyorsunuz. Bonuslar nispeten daha avantajlı perk’ler gibi çalışıyor. Scorestreak’lerde ise Beta’da aralarında RC-XD’nin bulunduğu 6 tane scorestreak ve hiç ölmeden 30 kişiyi öldürürseniz Nuke bulunuyor.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 12

Arayüzle ilgili ise sunulan en büyük yeniliklerden biri, artık arayüzde neyin nerede olduğuna sizin karar verebilecek olmanız. Sistem size birkaç ön ayar sunuyor ve standart arayüzün dışında seçenekleriniz oluyor. Bir diğer yenilik ise, arkadan yakaladığınız rakiplerinizi Human Shield, yani kendinize kalkan olarak kullanabilmeniz. Bu durumda Proxy Chat de açılıyor ve rakibinizin kulağına fısıldamanıza olanak sağlıyor. Ne kötü gidebilir ki zaten, değil mi?

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 13

Multiplayer kısmında Time-to-Kill, yani ateş ettiğiniz andan, rakibin öldüğü ana kadar geçen süre, bir önceki oyunlara göre kısa sayılır. COD serilerinin çoklu oyunculu modunda mesaimi daha çok Hardcore modda harcadığım için, orada nasıl bir yol izleneceğini de merak ediyorum. TTK fazla demiştim ancak oyunun şu anda Stim ekipmanı ile ilgili bir problemi de var gibi görünüyor, kısa süreli ölümsüzlük gibi çalışıyor ve Stim’i kullanan bir rakibin öldürülmesi çok daha uzun sürüyor. Buna Açık Beta’ya kadar bir düzenleme geleceğini düşünüyorum.

Black Ops 6 Beta – İçerik

Haritalarda açık ara favori olan bir haritam yok, Beta başlangıcında olan 3 harita ve sonradan eklenen haritalarda toplamda 6 adet haritayı deneyimleyebildim. Skyline, SCUD, Rewind ve Derelict, Core Moshpit modlarında (Team Deathmatch, Domination, Hardpoint, Kill Order) ve Gala ve Pit haritaları da Face Off modlarında (Scorestreak olmadan Team Deathmatch ve Kill Confirmed modları) oynamak mümkün. Beğendiğim haritalar Skyline ve Gala oldu, özellikle Skyline haritasında, haritaya müdahale eden ufak etkileşimler hoş olmuş. Haritaların geneli fena olmasa da (en kötü diyebileceğim Derelict bile aslında klasik bir yapıda, iyinin kötüsü olur) yeniden doğma noktaları konusunda ciddi sıkıntılar mevcut. Düşmanın tam arkasında doğduğum veya bir iki kişi vurunca arkamdan doğan düşmanlar tarafından vurulduğum çok oldu.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 14

İçerik kısmına gelirsek, Beta süresince 13 silahı kullanabiliyorsunuz. Silahlar seviye ilerledikçe eklenti kazanıyorlar. MWIII’ten farklı olarak, optikler dışında hiçbir eklenti paylaşılmıyor. Haliyle tüm silahlarda birebir aynı eklenti (lazer, susturucu, şarjör vs) de olsa, hepsini tek tek açmanız gerekiyor. Silahların hangi seviyede ne açtığını görebileceğiniz bir genel bakış kısmı da henüz yok.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 15

Eklentiler ile silahınızı 4 ana istatistikte (Ateş gücü, İsabetlilik, Hareketlilik, Kullanım) modifiye etmiş oluyorsunuz. Eklenen bir güzel yenilik de sınıflarınızda yaptığınız değişiklikleri, başka bir sınıfta direkt entegre edebilme şansınız olması. Normalde özellikle kaydettiğiniz bir mod gibi çalışan bu durum, bir optik açtığınız bir SMG için, bunu 3 farklı sınıfta değiştirmeniz gerekmesi durumunun önüne geçmiş. Klasik silah kozmetiklerinin (kamufaj, uğurluk, etiket) dışında, arayüzde görünene göre, tıpkı MWIII’teki gibi bombalarda ve ekipmanlarda standart görünümden farklı skin’ler göreceğiz.

Call of Duty: Black Ops 6 – Beta izlenimleri 16

Beta olmasının da getirdiği avantajlar sayesinde, Beta boyunca teknik sıkıntılar pek yoktu. Birkaç yerde model hatası, bir takım bağlantı hataları görsek de, özellikle performans olarak ‘oynanmaz’ diyebileceğimiz hiçbir an olmadı. Genel olarak fena bir çizgide gitmese de Black Ops 6’tan beklentilerimiz, Cold War’dan dolayı da bir hayli yüksek. Gerçekçiliği çok kırmadan, dengeyi bozmadan ilerlemeleri gereken ince bir çizgi var. Siz de Multiplayer Beta’yı deneyimlemek isterseniz Açık Beta 6 Eylül – 9 Eylül arasında olacak. Tam sürüm çıktığında görüşmek üzere!

Exit mobile version