İyi bir parti oyunu oynamak, zaten keyifli olan akşamınızı unutulmaz yapabileceği gibi, kötü bir parti oyunu iyi bir günü mahvedebilir. Everybody 1-2-Switch, madalyonun iki tarafını da bize gösterse bile, bir taraf bir miktar daha ağır basıyor.
Oyunun girişi aslında oldukça hoş. Horace isimli at sunucumuzun (oyun da bu şekilde tanıtıyor) eşliğinde, oyun modlarını tanıyoruz. Oyun ve modlara gelmeden önce, yapabildiğimiz birkaç seçim var. Bunlardan ilki oynadığınız alanın sesli olup olmadığı, diğeri de yer değiştirmenizin mümkün olup olmadığı. Birazdan oyun modlarını kısa kısa anlatacağım, böylece daha anlamlı olacak. Ancak bu düşünceli seçenekler, tüm parti oyunlarında olmalı diye düşünüyorum.
Ayarlar belirlendikten sonra oyuncular iki takıma ayrılıyor ve belirlenen sayıya ilk ulaşan takım kazanıyor. Totalde 17 oyun bulunuyor. Oyun ilk seçimi rastgele yaptıktan sonra, kalan tüm turlarda kaybeden takım oyunu seçme hakkına sahip. 20-40-60 dakikalık oynanış süreli parti modlarında, 20 dakikalık, en az 3, en çok 7 turdan oluşuyor. Süre arttıkça, ulaşılması gereken skor da artıyor. Oyunların kendi içlerinde de belirlenen sayıya ulaşanın kazandığı bir format var. Hepsi kısa bir alıştırma ve anlatma imkanı tanıyor.
Everybody 1-2-Switch Oyunları
Everybody 1-2-Switch oyunlarının arasında balon şişirmekten (ama çok değil, patlıyor yoksa) tutun da, yemek yapmaya kadar bir yelpaze var. Bunların bazıları teoride de pratikte de iyi. Mesela Joy-Con Hide and Seek, oldukça eğlenceli. Özellikle genişçe bir yerde oynuyorsanız çok keyifli olabiliyor. Color Shoot da bunlardan biri. Ancak çoğunlukla “Allah aşkına ne yapıyoruz biz” dediğimi kabul etmem lazım. Bazı oyunlar beni tamamen teğet geçti. Yemek yapacağız demiştim, aslında yaptığımız tek şey belirli bir süre sayıp tek bir hareket yapmak. İsminden dolayı ufak bir hayal kırıklığı yaşamadım desem yalan olur.
İp atlamak gibi sizi harekete teşvik eden şeyler de var ama çalışma mantıkları çok tutarlı değil gibi. Bazıları da çok dengesiz şekilde ekstrem çaba istiyor. Uzaylı selamladığımız oyunda bir noktadan sonra koluma kan gitmedi. Joy-Con’u belimde tutup birbirimizin kalçalarını kapıştırdığımız modu da kim düşündü ise çok selam iletiyorum buradan. Keyifli mi? İlk birkaç dakika için evet, ancak sonrası çok da matah değil.
Bu oyunları isterseniz 8 kişiye kadar 8 farklı Joy-Con ile, isterseniz 100 kişiye kadar akıllı telefonlar (ve 2 Joy-Con) ile oynayabiliyorsunuz. Telefonların dahil edilmesi şahsen hoşuma gitti. Böylece parti sayınız büyükse bile dışarıda kalan olmuyor. Ancak telefon gibi potansiyeli çok olan bir cihazla, Bingo, Quiz gibi şeyler oynamak çok ideal gelmiyor. Oyunların tekrar oynanabilirliği, birkaç oyun dışında yok gibi bir şey. Hele Quiz bölümünde ilk cevap veren gibi durumlara gidilmiş, keşke benzer mantıktaki oyunlara bir göz atılsaymış.
Yani bir tuşa rakipten önce basmak (sorular o kadar kolay ki yanlış cevap vermek neredeyse mümkün değil) benim yıllar önce Super Bishi Bashi Special’da da yaptığım şeydi. Hatta orada dönemine (2000) göre çok zeki şeyler bile gördüğümü hatırlıyorum. Bu modda soruları kendiniz de yazabiliyorsunuz ancak bu sadece geçici ve zahmetli bir çözüm. Relay Race adı verilen, bayrak koşusu oyunu ise 2 kişi oynandığı senaryoda anlamını yitirmiş.
Everybody 1-2-Switch, parti modunda bize rekabeti kızıştırmak için, kaybeden takıma bir bonus veriyor (bu ilk baştaki seçeneklerden kapatılabiliyor), böylece biri boş üç karttan birini seçen rakibiniz oyuna geri dönme fırsatı yakalıyor. Güzel düşünülmüş. Hatta burada kartları, diğer takımın oyuncuları görebildiği için meta bir mini-oyun bile var. Bir oyun oynandığında, oyunun 2, 3 gibi devam versiyonları havuza ekleniyor ve ufak değişiklikler barındırıyorlar. Örneğin Baloons 2, balonun ulaşabileceği maksimum çemberi göstermiyor. Yangını üfleyerek söndürmeye çalışmak gibi bir çaba olduğunu söylemem lazım.
Kendisinden uzun uzun bahsetmek istesem de, Everybody 1-2-Switch, kendisinden önceki oyundan daha az olan katalog, yenilikten uzak ve çabuk tükenen yapısı ile, bir Nintendo Switch sahibi iseniz, kesinlikle ilk opsiyonunuz değil. Eğer günün birinde çeşitli oyunlar eklenerek desteklenirse, tekrar göz atılabilir. Ancak şu noktada kendisine, dahil olduğum partide “şöyle bir oyun var, oynayalım mı” diyecek kadar güvenmiyorum.