Frostpunk 2 İnceleme

Kış ayları yaklaşıyor iken, kahvemizi alıp bilgisayar başında geçirdiğimiz vakit de artacak demektir. Hazır bu zamanlar gelmişken, size bir oyun incelemesiyle geldim. Bu oyun Frostpunk2. Hayatta kalma, simülasyon, buram buram hissedeceğiniz strateji, şehir kurma oyunu arıyorsanız veya seviyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Strateji türünün derinliklerini hissedeceğiniz bu oyunda, vereceğiniz kararlar önemli rol taşıyor. Frostpunk oyununun devamı olan Frostpunk 2, ilk oyunun 30 yıl sonrasında geçen, ölümcül bir fırtına sonucu hayatta kalan bir grup insanlarla birlikte kışın dondurucu soğuğunda ak fırtına gelmeden şehrinizi geliştirip hayatta kalmaya çalıştığınız bir oyun.

20 Eylül 2024 tarihinde bizlerle buluşan bu oyunun yapımcılığını 11 bit Studios üstleniyor. Eski CD Projekt ve Metropolis Software geliştiricileri tarafından kurulan bu stüdyo, This War of Mine, Children of Morta, Indika, The Thaumaturge, Moonlighter, The Invincible gibi birçok oyunun da yapımcılığını veya yayıncılığını üstleniyor.

Wallbang Gaming Network
Frostpunk 2 İnceleme 6

Oyuna İlk Bakış

Oyuna ilk başladığınızda size seçeceğiniz milletleri ve zorluk seviyesini belirlemenizi istiyor. Ben oyuna normal seviyede başladım. Bu tarz simülasyon ve hayatta kalma oyunlarında en baştan başlamayı tercih ediyorum. Oyun hakkında bir fikriniz yoksa veya zorlanmak istemiyorsanız siz de normal seviyeden başlamalısınız. Zaten oyunda ilerledikçe her şey gitgide zorlaşıyor.

Yönetici olarak atandığımız toplulukta, ilk olarak kömür kaynaklarını kullanmaya başlıyoruz ve daha sonra petrolü bulma yolunda ilerliyoruz. Her bölümde birbirine takip eden hikâyeler, olaylar var. Her verdiğiniz karar bir diğerini etkiliyor ve hikayeniz de buna göre şekilleniyor. Hikâyede beş bölüm bulunuyor. Ben dördüncü bölüme kadar geldim ve hala da oynamaya devam ediyorum.

Oyunda kamera kontrolleri biraz can sıkabilir. Sol veya sağ fare tuşuna basılı tutarak ya da “W”, “A”, “S”, “D” tuşlarını kullanarak kameranızı hareket ettirebiliyorsunuz. Farenin orta tuşunu kullanarak yatay ve dikey kamera açısını değiştirebiliyorsunuz. Boşluk tuşuyla oyunu durdurabilir, “1”,”2″,”3″ tuşları ile de oyunun hız ayarını ayarlayabilirsiniz. Oyunda sevdiğim kısımlardan biri olan eğitim panosu kısmı tüm bunları bizlere yalın bir şekilde anlatmış. Bu kısma ulaşmak için de “T” tuşunu kullanıyorsunuz.

Frostpunk 2 İnceleme 7

Oyun arayüzü

Oyunun arayüzünü en soldan başlayarak sizlere anlatacağım. Sayfadaki fotoğraflardan yararlanabilirsiniz. En sol kısmında oyunun sizden istemiş olduğu görevler yer alıyor. Topluluklara vermiş olduğunuz sözleri de burada görebiliyorsunuz. Üst kısımdaki panelde toplam nüfusu, çalışabilir işçi sayılarını görebilirsiniz. Hemen bunların yanında ısı pulu, ön üretim malzemeleri ve çekirdek sayısı yer alıyor.

Gelelim orta bölüme. Isı kısmında talep edilen ısı miktarlarını, kömür ve petrol kısmında ise mevcut olan stoklarınızı görebiliyorsunuz. Bunların hemen alt kısmında açlık, sağlık, soğuk, sefalet, suç oranlarının yer alıyor. Bu bölümde, oyun boyunca bir gözünüzün burada olması gerekiyor. Kanunlar, üretim ve ihtiyaç ile ilişkili olarak artıyor veya azalıyorlar. Eğer oranlar çok artarsa, gerilim büyüyor.

Panelin en sağ kısmında ise sığınak, yemek, mallar ve malzeme miktarlarını görebiliyorsunuz. Bu alanda karşılayabileceğiniz ve karşılayamadığınız miktarları görmek işinizi kolaylaştırıyor. Muhafız ekipleri ve donmuş toprakları ekiplerinin sayıları da en sağda yer alıyor. Ak fırtınanın yaklaştığını gösteren hava durumunu da burada görebilirsiniz.  Haritada keşiflere çıkmaya başladığınızda sağ tarafta donmuş topraklara seyahatinizi kolaylaştıracak bir tuş çıkıyor. Buna “V” tuşu ile ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki panelde ise yürüttüğünüz sistemin genel görüşünü görebilirsiniz. Teknoloji, ekonomi ve toplum olmak üzere üç unsur yer alıyor. Bunların hemen yan tarafında konsey kısmına ulaşabiliyorsunuz. Kısayol olarak “C” tuşunu kullanabilirsiniz. Orta kısımda ise yönettiğiniz toplulukları görebilirsiniz. Altında yer alan çubuk ise toplulukların size olan güven durumunu gösteriyor. Yukarıda bahsetmiş olduğum gerilim küresi de burada yer oluyor. Gerilim arttıkça siyahlığı da gitgide artıyor. En sağ kısımda ise fikir ağacı, bölge inşa, bina inşa, merkez inşa ve ayaz fethi panelleri yer alıyor. Bunları aşağıda daha detaylı açıklayacağım.

Frostpunk 2 İnceleme 8

Konsey ve Topluluklar

Evet yöneticiyiz ve önem vermemiz gereken bir diğer şey de oyundaki topluluklar. Düzeni sağlarken aynı zamanda toplulukların isteklerini de ihmal etmememiz gerekiyor. Topluluklardan biri ile aranız kötü olduğunda miting düzenlenebiliyorlar ve maden bölgeleriniz çalışmaz hale geliyor. Benim sorun yaşadığım kısımlardan biriydi bu. O topluluk ile arama düzeltmek için projelerine fon sağladım. Yeterli kalmadığını görünce onlara konseyde hak tanıdım. Çünkü çıkarım yerlerinin çalışmaması malzeme stoğumu çok etkiledi. Gün sonunda toplulukla aram iyiye gitse de toplamak zor oldu açıkçası. Benden size bir tavsiye, konseyde toplulukları kınamayın. Denemek için yapmış olsam da iyi bir fikir olmadığının sonucuna pek hızlı ulaştım.

Oyunda Donmuş Topraklar sakinleri, seyyahlar, yılmazlar, yeni Londralılar, koloniciler gibi topluluklar yer alıyor. Bazı topluluklar liyakat konusuna önem verirken, bazı topluluklar ise geleneklerimize daha fazla değer verip bu yolda ilerlememiz gerektiğine, adaptasyon sağlayarak ayazda hayatta kalmamız gerektiğine dair düşüncelere sahipler. Aradaki bu dengeyi sağlamak gerçekten bir hayli zor. Bunun için de konseyde verilen kararları önemle irdelememiz gerekiyor. Çünkü bir topluluğun desteklediği görüşü, diğer toplum desteklemeyebiliyor.

Konsey kısmını açmakta biraz daha fayda var. Burada vekiller yasalar üzerinde oylama yapabiliyor. Eğer bir yasa 51 evet oyu alırsa, yürürlüğe giriyor. Topluluklar kendi görüşlerine göre yasaları destekliyorlar. Örneğin bir yasanın çıkmasını istiyorsunuz ve çoğunluk buna hayır diyor. Görüşe katılmayan topluluklarla müzakere yaparak evet oyu vermelerini sağlıyorsunuz. Tabii yaptığınız bu müzakere sonucunda o topluluğun istediğin bir konuda söz veriyorsunuz ve sözünüzü tutmazsanız topluluk ile ilişkileriniz kötü etkileniyor. Görevler kısmında verdiğiniz sözleri de görebilirsiniz. Bu sözlerin bir süresi olduğunu da söylemeden geçmeyeyim.

Konsey kısmında dört ana başlık var. Bunlar; hayatta kalma, şehir, toplum ve hüküm olarak sıralanıyor. Bunların da alt başlıkları mevcut. Bu yazıda hepsinden bahsetmeyeceğim. Şehir başlığı kendi içinde üç başlığa ayrılıyor. Örneğin, Vatandaşlık bölümünde yabancıları kabul etme yasası mevcut. Bu yasa kabul edilirse etkin işçi yüzdesi artıyor, eğer kabul edilmezse nüfus oranımız büyük oranda azalıyor.

Frostpunk 2 İnceleme 9

Donmuş Toprakların Kaşifleri, Koloniler

Yeni Londra her ne kadar kaynak bakımından verimli olsa da oyunun ilerleyen kısımlarında nüfusun artması ile birlikte kaynaklara olan ihtiyaç artıyor. Bu yüzden yeni yerler keşfedip, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Aşağıda da bahsedeceğim lojistik bölgeleri inşa ederek, donmuş topraklara erişim sağlayabiliyoruz. Aynı zamanda bu bölgeyi inşa edince donmuş topraklar ekibine de sahip oluyorsunuz.

Sağ üst köşedeki düğmeye tıklayarak donmuş topraklara geçiş yapabiliyorsunuz. Keşif yapacağınız bölgeyi seçtiğinizde ulaşabileceğiniz kaynakları oyun sizlere gösteriyor. Keşfettiğiniz bölgede bir yerleşke inşa edebilmek için asma yolları kullanabiliyor ve bu yolları kullanırken iken ön üretimli malzeme ve donmuş topraklar ekibine ihtiyacınız oluyor.

Donmuş topraklarda karakolları da keşfedebiliyoruz. Bu karakolu hayata geçirmek için şehrinizle bağlantılı yollar inşa etmeniz gerekiyor. Daha sonra da donmuş topraklar ekibi burada kaynak çıkarımı yapıyor ve tükenene kadar da devam ediyor.

Harita gerçekten çok büyük ve keşfetmeniz gereken yerler de oldukça fazla.  Keşfettiğiniz bazı bölgelere nüfusunuzun bir kısmını yerleştirebiliyoruz. Kısaca koloniler olarak adlandırdığımız bu bölgeler çok fazla kaynak depo bulunduruyor. Özellikle de ihtiyacımız olacak olan petrolü. Kolonilerin ekonomileri şehrimizden ayrı olduğu için kaynak ve insan alışverişi yapabiliyoruz.

Keşifler yaparken aradığımız bir diğer önemli kaynak ise çekirdekler. Bazı bina inşaatlarında çekirdeklere ihtiyaç duysak da, özellikle jeneratörü geliştirmek için daha fazla ihtiyacımız oluyor. Sadece donmuş toprakları keşfederek çekirdeği elde edebiliyoruz.

Bölgeler ve Binalar

Benim en çok sevdiğim kısımlardan biri olan binaları inşa etme kısmına geldik. Bildiğimiz gibi yaşadığımız bölgemiz karla kaplanmış, kolayına yaşanamaz durumda. Bu noktada ayaz fethi devreye giriyor. İnşaat yapmadan önce, bölgedeki karları temizlememiz gerekiyor. Panelden bu alana tıklayarak, alanımızı seçiyoruz. Gösterge çubuğumuz dolana kadar (en fazla 8 alan) toprak parçalarını seçebiliyoruz. Daha sonra onay işaretine tıklayarak ayaz fethini başlatıyorsunuz.

Haritamızdaki toprakların altıgen şeklinde olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. İnşaat yaparken seçeceğiniz toprakların ayaz fethi ile açılmış olması gerektiğini unutmayın. Eğer bu işlemi yapmazsanız inşaata başlayamıyorsunuz.

Bölge inşaatı

İnşa edebileceğiniz beş bölgeniz var. Bunlar konut, gıda, çıkarım, sanayi ve lojistik bölgeleri. Bu bölgeleri kurarken inşaat kısmında kullanacağınız işçi sayısı, ısı pulu miktarı, ön üretim malzeme sayılarını görebiliyorsunuz. Kurduğunuz bölgeye göre, çıktı olarak size ne vereceğini de görebiliyorsunuz. İşçi sayınız veya malzeme miktarları yetmiyorsa o bölgeyi kuramıyorsunuz.

Bölge inşaat etme kısmına tıkladığınızda haritada gıda veya çıkarım yapabileceğiniz bölgeleri görüyorsunuz. Bu alanlarda kaynaklar tükenince, inşa etmiş olduğunuz bölge durduruluyor. Topluluğun sığınak ihtiyacını karşılamak için konut bölgesi inşaat etmeniz gerekiyor. İsterseniz daha sonra bu bölgeyi genişletebiliyorsunuz.

Verimli topraklar bulduğunuzda bu bölgelerde gıda bölümü inşa ediyorsunuz. Nüfus sayısı da arttıkça, gıdaya olan ihtiyaç da artıyor. Bu zamanlarda bölgelerinizi genişletilebiliyor veya vardiya sistemine geçebiliyorsunuz. Haritada bulabileceğiniz malzeme, kömür yataklarını kullanabilmek için çıkarım bölgesi kurmanız gerekiyor. Hangi yatağa kurarsanız çıkarım bölgesi yatağın türüne göre değişiyor. Sanayi bölgeleri inşa ederek ya ön üretimli malzeme ya da mallar elde edebiliyoruz. İkisinden birini seçmek sizin tercihinize kalmış.

Son olarak da lojistik bölgesinden bahsedeceğim. Bunları haritada eski ara durakların olduğu bölgelere inşa edebiliyoruz. Farklı bölgeleri keşfedebilmeniz için gerekli olan donmuş topraklar ekibini de lojistik bölgesi ile kullanabiliyorsunuz. Keşfetmiş olduğunuz bölgeler ve şehirler arasında da kaynak aktarımı sağlanabiliyor.

Frostpunk 2 İnceleme 10

Bina İnşaatı

Bina inşaatı yapabileceğiniz konut, gıda, çıkarım, sanayi, lojistik, merkez olarak altı ana başlık bulunuyor. Fark ettiyseniz bölge adları ile aynılar. Bunun sebebi binaları tek başına inşa edememeniz. Bölge inşaatında olduğu gibi burada da kullanacağınız işçi sayısı, ısı pulu miktarı ve ön üretim malzeme sayısını görebiliyorsunuz. Bina inşaatı yaparken dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri de bize çıktı olarak ne verdiği.

Konut bölgesinin inşa edebileceğiniz araştırma merkezi, tercih hapishanesi, gözcü kulesi, rehabilitasyon merkezi, etkin ısı dağıtıcı, yosun arıtma kulesi bulunuyor. Tercih hapishanesi ve gözlü kulesini inşa etmeniz için konut bölgesini genişletmeniz gerekiyor. Eğer genişletmezseniz inşa edemiyorsunuz. Gıda binası inşaatında ise seradan yararlanabiliyorsunuz. Derin kaynaklara erişim sağlayabiliyor, çıkarım bölgelerinde de bunu kullanabiliyorsunuz. Sanayi kısmında ise çıktı olarak mallarınızı artırabiliyor veya eğer petrolü keşfettiyseniz, petrol çıktınızı artırabiliyorsunuz.

Son olarak yukarıda bahsetmiş olduklarım benim açabildiklerim. Fikir ağacınızda ne kadar çok araştırma yaparsanız bina inşaatı çeşitliliği de artıyor. Bunları araştırırken de konseyin etkisini veya verdiğiniz sözleri unutmayın…

Fikir ağacı

Fikir ağacına ulaşmak için ilk başta Araştırma Merkezi kurmanız gerekiyor. Oyun zaten size bunu görev olarak da veriyor. Bina inşaatı kısmından araştırma merkezini kurabiliyorsunuz. Yeni teknolojileri ve binaların keşfedilmesi için fikirlerin araştırılması gerekiyor. Bu fikirleri sizlere sunan topluluklar oluyor. Araştırmak istediğiniz fikrin içeriğine üzerine geldiğinizde görebiliyorsunuz. Kimi zaman topluluklar birbirinden farklı fikirlere sahip olsa da bazı zamanlarda toplulukların ortak fikirleri olabiliyor. Araştırma yapabilmek için belli bir ısı pulu bedeli ödüyorsunuz. Bu miktarı da ödedikten sonra fikrin araştırma süresini bekliyoruz.  Fikir araştırdıktan sonra da geriye kalan tek şey onu inşa etmek.

Jeneratör

Oyuna başladığınız ilk andan itibaren en önemli şeylerden biri de ısı talebinin karşılanıyor olması. Bu ısı talebini karşılayabilmemiz için jeneratörü kullanmamız gerekiyor. Çalışması için yakıt gerekli ve başlarda bunu kömür ile sağlıyoruz. Daha sonrasında petrolün keşfi ile jeneratörü petrolü kullanmaya uygun hale getirip ısı talebini karşılamaya çalışıyoruz. Uygun hale getirebilmek içinde fikir ağacında araştırma yapmanız gerekiyor.

Jeneratörün verimliliğini artırabilmek için Jeneratör Aşırı Yüklenmesi’ni aktif hale getirebiliyorsunuz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken göstergesi dolmadan kapatmanız gerekiyor. Aksi halde Jeneratör arızalanabilir. Ak fırtına zamanı geldiğinde kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Ak fırtına

Ak fırtınanın geleceği zamanı, bahsetmiş olduğum panel kısmından takip edebiliyorsunuz. Sadece üzerinde bulunduğu bölgeyi etkiliyor ve bu zamanda geçici olarak arazileri keşfedemiyorsunuz. Sıra dışı olan bu hava olayı, şehrin üzerinde olduğu süre boyunca türlü tehlikeye yol açıyor. En önemlisi de ısı talebinin büyük oranda artması. Bu talebi karşılayamazsak ak fırtınada soğuktan hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Tabii ki tek talep bu olmuyor. Isının yanında malzeme ve gıda talepleri de artabiliyor. Size tavsiyem bu kaynaklarınızda stoklu gitmeniz. Ak fırtına bittikten sonra ise bir bölümü bitirmiş oluyorsunuz.

Fiyat ve Sistem Gereksinimleri

Ben oyunu oynarken herhangi bir donma veya bug sorunu ile karşılaşmadım. Sistem gereksinimlerini sıralamak gerekirse Intel Core i5-8400 veya AMD Ryzen 5 1600 CPU, 8 GB Bellek, NVIDIA GTX 1050Ti 4 GB veya AMD RX 550 4 GB Ekran Kartı, oyunun depolama alanı ise 30 GB şeklinde sıralayabilirim.

Oyun Game Pass ile beraber sunuluyor. Satın almak istiyorsanız ve oyunun ücreti konusuna geldiğimizde biraz cebiniz yanacak olabilir. Dolar olarak ele aldığımızda $20,99 olsa da Türk lirasına çevirdiğimizde ise fiyatı 720,26 TL’ ye denk geliyor. Kur fiyatları değişkenlik gösterebileceği için TL fiyatının değişebileceğini de unutmayalım.

Son sözler

Oynarken halktan gelen küçük notlar da yüzümde tebessüme sebep oldu ve motivasyonumu artırdı. Bir güzel kısım da bu oyunun Türkçe dil desteğine sahip olması.

Oyunda tek sorun olarak gördüğüm şey, oyunda sıkı takip, konsantrasyon gerekiyor olması. Çünkü her şey birbiriyle çok bağlantılı. Verdiğiniz kararları iyi bir şekilde analiz edip, sonuçlarının sizlere neler getireceğini tahmin etmeniz gerekiyor.

İnceleme

Frostpunk 2 İnceleme

8.4 İnceleme Puanı

Genel olarak toplamam gerekirse, oyunu oynarken vaktin nasıl geçtiğini anlamadım. Oyunda ilerledikçe merakım gitgide arttı. Diğer simülasyon, hayatta kalma oyunlarına göre daha zor olduğunu düşünsem de oyunun grafikleri, müzikleri, mekanikleri beni ekran başında tuttu.

ARTILAR

  • Atmosfer mükemmel
  • Verdiğiniz ahlaki kararlar kendinizi sorgulatıyor
  • Strateji derinliği mükemmel
  • İlk oyunun aksine daha makro stratejiler üretmeniz gerekiyor

EKSİLER

  • Optimizasyon şehirler birbirine bağlandıkça kötüleşiyor
  • Kafanız rahatken oynamazsanız çok detay kaçırırsınız
  • Hayatta kalma tarafını sevenler şehir kurmaya dönmesinden mutlu olmayabilir

İnceleme Başlıkları

  • Grafik 9
  • Ses / Müzik 8
  • Oynanabilirlik 8
  • Atmosfer 10
  • Optimizasyon 7
Exit mobile version