Futbol ile çok alakası olan biri değilim. Nintendo’nun, Mario ismi ile yaptığı projelerin bir çoğu, genelde ana mekanik ile çok ilgilenenler yerine, ikisinin arası bir yere hitap ediyor. Futbol bilen ve Mario seven biri olarak, tam da bu kitlede olduğumu düşünüyorum. Bakalım Mario Strikers: Battle League Football beklentilerimizi nasıl karşılıyor.
Mario’nun Oradan Golü Var (Mı?)
Bilmeyenler için, Mario Strikers yeni bir tür değil. Daha önce Mario Strikers Charged Football adı ile 2007’de, sadece Wii platformu için karşımıza çıkmıştı. Uzun sayılabilecek bir bekleyişin ardından, yeni gelen oyunun bize neler sunacağını merak edenlerden biriydim.
Mario Strikers: Battle League Football’un modları Quick Battle, Cup Battles, Strikers Club olarak üç moddan oluşuyor. Bu modlara girmeden önce havalı bir video ve eğitim bölümüyle oyuna hiç hakim olmayan kişilerin en azından fikir edinmeleri sağlanmış. Üç moddan kısaca bahsetmek gerekirse, Quick Battle’da hızlı maçlar yapabiliyorsunuz. Cup Battles, ikili eliminasyona sahip farklı kupalar için mücadele sunuyor. Strikers Club ise biraz daha rekabetçi bir modda, klüp kurup maç yaptığınız bir sistem.
Muhtemelen ilk saatlerinizde Quick Battle’da çokça vakit geçireceksiniz. Oyunun eğitim bölümü başarılı olsa da, küçük bir alanda 4v4 oynandığı için kaos daha hakim. Haliyle hareketleri bilmek tek başına yeterli değil. Öğrenim eğrisi olarak, kolay öğrenilen ama zor ustalaşılan bir yapıya sahip. Örnek olarak size yapılan müdahaleden zamanında kaçmak küçük bir hız bonusu kazandırıyor. Veya eğer rakibiniz tam size müdahale edeceği zaman topu başkasına atarsanız, topsuz alanda darbe aldığınız için ekstra eşya kazanıyorsunuz.
Cup Battles’ta ise zorluk seviyesi yukarı giden bir eğride. Açıkçası ben bunu sevdim. Final maçları, gerçek bir final maçı gibi hissettiriyor. Oyun modları farklı da olsa amaç aynı kalıyor. Burada birkaç farklı mod denenebilirmiş, gerek görülmemiş. Oyunda takip ettiğimiz herhangi bir hikaye de yok, saf bir rekabet var.
Tiki Taka – BUM
Oynanışı biraz açalım, 4v4 dışında bir modumuz yok. Bütün modlarda kalecileri de yapay zeka kontrol ediyor. Bu dört oyuncuyu, mevcut 10 kişilik kadrodan, kendi aralarındaki güç-hız-şut-pas-teknik yeteneklerine göre dengeli, veya tamamen belirli bir alana odaklı şekilde seçebiliyorsunuz. Karakterlerin farkları oyunda ciddi şekilde de hissediliyor. Toad bir Bowser’ı kolay kolay deviremiyor örneğin. Ancak Toad çok daha hızlı olduğu için Bowser da ona yetişemiyor. Oyun, hakemsiz, kuralsız ortamda bu şekilde dengesini kurduruyor oyuncuya. Sanırım buradaki tek değişmez şey, saha kenarlarındaki elektriğin, hacme falan bakmadan herkesi iptal etmesi olmuş. İnanmıyorsanız rakibinizi ittirmeyi deneyin.
Tabi bu dengeleri biraz düzenlemek mümkün. Oyun içerisinde maç yaparak veya kupa kazanarak elde ettiğiniz paralar ile karakterinize kıyafet alabiliyorsunuz. Bu kıyafetler ile güçlü ama yavaş bir Mario, hızlı ama daha dayanıksız bir Kong gibi seçenekleriniz var. Karakterinizi seçerken ekipmanlı-ekipmansız seçeneği ile sizi taktik değiştirirken özelleştirme giyinip çıkarma zahmetinden bir nebze kurtarmışlar.
Normal futboldaki dengeleri değiştiren iki ana mekaniğimiz var. İlki, üstte de bahsettiğim eşyalar. Rakibin önüne muz veya bomba atabiliyoruz. Mantar veya yıldız gibi power-up’lar ile de daha hızlı veya kısa süreli dayanıklık kazanmamız mümkün oluyor. Eşyalar sahaya belirsiz bir düzende çıkıyor ve sadece bir takıma özel de gelebiliyorlar. Son olarak sahaya yine rastgele gelen küpleri alarak Hyper Strike yapma şansını elde edebiliyorsunuz. Bu saldırılar, her karakterin kendine özel bir animasyon ile topa güçlü vurmasını sağlıyor. Hyper Strike şutları için bir süre sabit kalmanız gerekiyor ve dengesini sağlayamazsanız savunulabiliyorlar. Size atılan bir Hyper Strike’ı da hızlı tuş basma sekansı ile savunabiliyorsunuz. Yine buradaki performansınıza bağlı olarak kaleciniz topu tutabiliyor veya çelebiliyor. Başarılı Hyper Strike golleri 2 gol sayıldığı için, bir miktar denge değiştiren bir yapısı da var.
Teşekkür Ederim Mario Ama Prenses Başka Kaleye Geçti
Oyunun efekt ve müzikleri şahane. Nintendo’nun en iyi başardığı şeylerden birinin sunum zaten. Mario Strikers: Battle League Football çok iyi animasyon ve görsellere sahip. Kendinizi kaptırmanız için ellerinden gelen her şeyi yapmışlar. Bu kadar efekte, patlamaya rağmen, aynı anda 8 kişiye kadar tek konsoldan akıcı şekilde oynayabiliyor olmak bulunmaz nimet. Kalecileri kontrol etmek, muhtemelen kamera gerekçesi ile mümkün değil. Ancak kaleciler her zaman çok iyi işler çıkarmayabiliyorlar. Nasıl attığımı veya nasıl yediğimi anlamadığım goller, beklediğimden daha fazlaydı.
Mario Strikers: Battle League Football’un en önemli sorunu şu anda içerik. Evet, futbol tekrar oynanabilirliği olan bir oyun. Ve yine evet, oyunun mekanikleri tekrar oynandığında eğlenmeye çok açık. Ancak şu anda, özellikle tek kişilik oynanışta içerik kıtlığı var. Farklı oyun modları, belki bir kariyer modu ile çok çok daha iyi bir konumda olabilirdi. Şu anki haliyle eşyaları açıp kapatmak, süreyi değiştirmek dışında maç opsiyonunuz da bulunmuyor. Karakterlerinizi istediğiniz gibi yapıp, toplanabilen paralar ile kendi sahanızı bir kez istediğiniz gibi yaptıktan sonra, bir daha para harcamak için bir sebebiniz yok. Bu noktaya gelmek de pek uzun sürmüyor.
Şu anki haliyle Mario Strikers: Battle League Football, çevrimiçi bir oyuncu iseniz cazip gelebilir, ancak aksi halde sizi memnun etmeyecektir. Çevrimiçi bir oyuncu için bile dereceli sistem dışında bir ilerleme barı sunmuyor olması, özellikle fiyat etiketine göre büyük bir eksi. Tek kişilik bir oyuncu iseniz yeni içerik ve modlar için takipte olmanızda fayda var.