Marvel Rivals İncelemesi

Marvel Rivals, NetEase ve Marvel Games tarafından geliştirilen, oynaması ücretsiz yeni takım tabanlı 6v6 aksiyon oyunu olarak karşımızda. 6 Aralık tarihinde PC, PlayStation 5 ve Xbox Series X/S konsollarına çıkan oyunun PC versiyonunu hatırı sayılır bir süre denedik ve incelemesi ile karşınızdayız.

Marvel Rivals aslında yabancı olmadığımız bir türü, son yıllarda hiç yabancı olmadığımız bir konsept ile bir araya getiren, bunu yaparken de de sırtını müthiş karakter kataloğuna dayayan bir oyun. Vanguard, Strategist ve Duelist kategorisindeki (tank, healer, dps) karakterlerden 6 tanesi bir araya geliyor ve karşı takımdan önce görevi başarmak ya da karşı takımı engellemek için mücadele veriyor. Team Fortress ve Overwatch gibi oyunlara biraz aşina olan herkesin hızla alışabileceği bir oyun yani.

Çoklu Evrenler İyice Çoğaldı

Şu an için mevcut 33 Marvel karakteri var, bunların çoğu Iron Man, Loki, Hulk gibi ünlü kahraman/kötülerden oluşurken, Marvel Future Fight ile evrene giren Luna Snow, Gwenpool’un arkadaşı ve rakip takımın kabusu Jeff gibi yeni karakterler de kendine yer bulmuş. Üstelik bazı karakterler beklenmedik roller ile karşımıza çıkıyor, ben Loki’nin bir şifacı olacağına pek ihtimal vermezdim.

Oynanış temposu gayet hızlı ve eğlenceli. Her haritanın kendi içinde bi konusu ve bu konuya uygun görevleri var. Spiderverse temasında 2099’a gidip örümceklerin dertleri ile uğraşırken, Asgard’da Loki’nin planlarını durdurmaya ya da sürdürmeye çalışıyoruz. Üstelik haritaların kimi zaman devreye giren dinamik özellikleri ile her iki takıma da dezavantaj sağlayabilecek durumlar oluşabiliyor, simbiyotların aniden yolunuzu kapaması gibi.

Seçebileceğiniz 33 tane karakter var dedik, bu karakterlerin kendi aralarındaki dinamiklerinden ve ek yeteneklerinden de bahsetmek gerek. Oyunu diğer hero shooter oyunlarından ayıran özelliklerden biri, takım arkadaşı yetenekleri oluyor. Normalde düşmanın üzerine atlayan Wolverine, takımda Hulk varsa onun desteği ile düşmanın üzerine gülle gibi fırlatılabiliyor mesela. Venom’un simbiyotunu Penni Parker ve Spider-Man ile paylaşması, Magneto’nun Scarlet Witch sayesinde çok güçlü bir kılıca sahip olması, Iron Man’in Hulk’ın gama radyasyonu ile güçlenmesi gibi kombinasyonlar, normalde çok etkili olmayan kahramanlar ile daha etkili işler başarmanızı sağlıyor.

Marvel Rivals İncelemesi 10

Takım içi sinerji olayı çok hoşuma gitmiş olsa da yeterince etkili olduğunu düşünmediğimi söylemem gerek. Tamam özellikle healerlar ile yapılan sinerjilerde bonuslar faydalı oluyor ama denge bakımından çok ayarsız bir sistem. Bazı kahramanlar aşırı kuvvetlenirken diğerleri sinerjiden bir fayda sağlamıyor ama takım tarafından seçime zorlanabiliyor. Fazla tek taraflı sinerjiler de var. Ama oyun daha çok yeni ve çeşitli ayarlamalar ve yeni karakterler ile daha fazlasını göreceğimizi düşünüyorum. Tabi bu konuda kesin konuşmayayım, bir yıl sonra “yapacağınız sinerjiyi seveyim” diye geziyor olabilirim.

Karakterler konusunda da bazı şikayetlerim olacak. Karakter seçimlerini güzel buldum, sadece film evreninden yürüseler bile yetecekken, daha az bilinen karakterleri de eklemeleri güzel olmuş. Benim gibi Future Fight oynayan kaç kişi olacak ki bilecek Luna Snow’u mesela? Fakat sınıf dengesi yerlerde, 6v6 oyunda elle tutulur, tank gibi tank yok gibi. Cpt. America yerine Punisher ile daha iyi tanklık yaptığım anlar bile oldu. Tabi burada takımın etkisi de var ama neredeyse her tank fazla çabuk dağılıyor ve seçenek çok az. Önceliği duelist tarafına vermişler, hakkını yemeyeyim healerlar da gayet etkili ama onlar da az gibi aslında. Daha oyun yeni ve zamanla oturtacaklardır diye bekliyorum. 

Marvel Rivals İncelemesi 11

Grafikler ve Ses

Marvel Rivals, görsel açıdan gayet etkileyici gözüküyor. Sanat stilini sevdim, karakter modellerine bayıldım, animasyonları ve çevre tasarımlarını çok beğendim. Yukarıda bahsettiğim gibi her bölümde farklı bir yere gidiyoruz. Bir bölüm Asgard’da iken diğer bölümde simbiyotların gezegeninde, diğerinde Hydra üssünde, bir başkasında ise 2099 yılında Tokyo’da oluyoruz. Bu haritalar belli bir oranda yıkılabiliyor, bu da hem taktik avantaj sağlıyor hem de görsel açıdan ayrı bir keyif veriyor.

Oyunun seslerini çok beğenmiş olsam da Galacta’nın (duyurularımızı yapan sevimli kozmik hanımefendi) arka arkaya geçtiği duyurular bazen beni çok yoruyor. Özellikle kış etkinliği haritasında durmaksızın duyuru geçmesi yüzünden sonunda seslendirmeleri japonca yaparak kulağımı tırmalamasını biraz kesmek zorunda kaldım. Karakterlerin seslendirmeleri ise harika, siz noktayı korumaya çalışırken Wanda’nın “PURE! CHAOSSS!!” çığlığını duyunca gerçekten karakterin ruhunu çabuk yakalıyorsunuz (sonra ölüyorsunuz genelde)

Oyun teknik açıdan benim için problemli değildi, önerilen sistemlerin üzerinde bir bilgisayar ile oynamanın etkisini de gördüğümü düşünüyorum. Anladığım kadarıyla düşük seviyeli sistemlerde en düşük ayarlarda bile FPS düşüşleri yaşıyor ve buna bağlı olarak karakterlerin daha az hasar vermesi gibi durumlar oluşuyormuş. Bu da bazı oyuncuların optimizasyon konsuunda şikayet etmesine sebep oluyor. Benim oyunda gördüğüm en büyük sıkıntı Dr. Strange’in açtığı portallar ile oyunu çökertecek seviyede sorunlar oluşturması yönünde oldu. Tam olarak nasıl yapıyor bilmiyorum ama takımın yarısının oyundan koptuğunu gözümle gördüm.

Marvel Rivals İncelemesi 12

Peki Para?

Marvel Rivals oynaması ücretsiz bir oyun, yeni kahramanlar her zaman ücretsiz olarak eklenecek ve oynamaya açık olacak. Peki parayı nereden kazanıyor, tabi ki kostümlerden. Oyunda hem Battle Pass hem de karakterlerin özel kostümleri satılıyor. Bunlar çeşitli renk kombinasyonlarının yanı sıra, karakterin bir filmden ya da oyundan alınan kostümleri de olabiliyor. Örneğin şuan mağazada bulunan Deadpool Wolverine modeli Wolverine kostümü veya betaya katılanlara verilen ve severek kullandığım Marvel vs Capcom 2 Venom kostümü gibi. Bu kostümler genelde 1500 – 2500 kristal gibi fiyatlara sahip, kristal ise 10-25 dolar gibi fiyatlardan gidiyor. Kristali ayrıca görev yaparak ya da Battle Pass ile almak da mümkün. Değer mi? Size kalmış tabi ama ben şu an için “buna para vermemeyi tercih ederim” düşüncesindeyim.

Battle Pass ile ilgili şikayetim, oyunu oynayıp tecrübe kazanarak değil de görev yaparak ilerletebilmek yönünde oldu. Ben daha çok destek sınıfları oynayıp takımı iyileştirme tarzını benimsemiş bir oyuncuyum, bana gelen görev “Cpt. America ile Thor olan takımda milleti çarparak öldür” gibi şeyler. Bunu yapmak için hem ben sınıfımın dışına çıkıyorum hem de takımdan birinin de uygun karakteri alması gerekiyor. E ben zaten yalnız oynuyorum, oyunun Steam başarımlarına göre oyuncuların % 48’i falan da takım ile oynamayı sevmiyor. Hem takıma zararım oluyor hem de sinir oluyorum görev yapacağım diye. Neyse ki çoğu görev biraz daha geniş kapsamlı, her sınıftan birer karakter seçebiliyorsunuz ama işte.

Marvel Rivals İncelemesi 13

Battle Pass tarafında söylenen bir diğer söz ise, sezon bitse bile satın aldığınız pass içeriğini tamamlayabilecek olmanız. Bu sayede FOMO dediğimiz illet olmadan rahat rahat oynamak mümkün olacak gibi gözüküyor. Ben Battle Pass’i de satın almadım gerçi, içeriği çok ilgimi çekmedi ama ileri sezonlar için düşünebilirim bu özellik dedikleri gibi çalışırsa.

Oyun üçüncü kişi bakış açısından oynanabiliyor ve daha fazla yakın dövüş karakterine sahip, bu da oyunu kumandayla oynamayı daha rahat hale getiriyor. Bunun anlamı oyunu konsolunuzdan da oynayabiliyor olmanız. Yalnız burada bir sıkıntı var, oyunu cross play sayesinde arkadaşlarınızla farklı platformlardan oynayabiliyor olsanız blie, cross save olmadığından her birinde farklı hesabınız oluyor. PC’de Steam ile Epic Games bile farklı hesaplardan oynatıyor. Aile evine tatile gittiğimde oyunuma Series S’den devam edeyim diyemiyoruz yani

Marvel Rivals İncelemesi 14

Sonuç

Sonuç olarak Marvel Rivals şuan için Overwatch’un “hadi biz ikinciyi çıkarıp her şeyi bozuyoruz” diyerek kendinden kaçırdığı kitleyi kendisine çekme konusunda başarılı bir iş çıkarıyor. Hem eğlenceli, hem oynaması daha keyifli hem de tanıdık bildik karakterleri olabildğince iyi şekilde kullanmış bir oyun var elimizde. Karakterlerin kendi aralarında atışmaları çok eğlenceli, çizgi romandan bir sürü şey görmek mümkün, oyunun potansiyeli ise devasa. Bu potansiyeli ne kadar iyi kullanacaklar, ilk başta öve öve bitiremediğimiz oyun Marvel Rivals 2 adıyla kendi ayağına sıkacak mı gibi sorular ise şu an için yanıtsız.

Oyun zaten bedava, indirin biraz şans verin. Karakterleri normal halleriyle oynamak canınızı sıkmıyorsa sıkmıyorsa bir bakın, zaten bazı kostümleri de görevler ile ya da hediyelerle alabiliyorsunuz. Kimi denge problemlerini aşabilir, takımınızın inatla görev yapmayı reddetmesi yüzünden çıldırmazsanız Marvel Rivals aradığınız Overwatch alternatifi olabilir. Hatta öyle aslında, şu saatten sonra Overwatch’a tekrar dönmemi sağlayacak bir şey olabileceğini sanmıyorum.

İnceleme

Marvel Rivals

8.2 İnceleme Puanı

Kimi denge problemlerini aşabilir, takımınızın inatla görev yapmayı reddetmesi yüzünden çıldırmazsanız Marvel Rivals aradığınız Overwatch alternatifi olabilir.

ARTILAR

  • Oynanabilir karakter seçenekleri
  • Grafikler ve sesler
  • Oyun mekanikleri eğlenceli
  • Ücretsiz
  • Türkçe dil desteği var
  • Çapraz platform desteği

EKSİLER

  • Düşük sistemlerde teknik problemleri çokmuş
  • Takım dengesi pek yok
  • Dr. Strange oyun göçertebiliyor
  • Görev tabanlı pass ilerlemesi
  • Döviz durumu sebebiyle kostümler bize baya pahalı

İnceleme Başlıkları

  • Grafik 9
  • Ses / Müzik 9
  • Oynanabilirlik 8
  • Atmosfer 8
  • Optimizasyon 7
Exit mobile version