WWE 2K22 inceleme

WWE 2K22, 2020 yılında yayınlanan başarısız oyunun ardından seriye bir yıl ara veren 2K’in, önceki oyundaki sorunları düzeltip güreş hayranlarına kendini affettireceği oyun olmak üzere evlerimize konuk oluyor. Visual Concepts ve 2K Games, bir yıllık mola sırasında oyunu ne kadar iyi toparlamışlar inceleyelim.

WWE 2K22: Daha İyi Bir WWE Tecrübesi

WWE 2K22 verilen bir yıllık aranın ardından hayranların karşısına çıkarken, bir önceki oyundan yeterince ders alındı mı merak ediyoruz. Kötü kontroller, sınırlı hareket imkanı, bir sürü, yetersiz modlar ve daha fazlası ile WWE 2K20 serinin en başarısız oyunu olmayı başarmıştı. WWE 2K22 doğru adımlar atıp, bir önceki oyunun hayranlar üzerinde bıraktığı kötü etkiyi ortadan kaldırabilecek gibi gözüküyor.

Oyunun yeni kombo sistemi sayesinde seri saldırılar ve yakalamalar yapmak, rakibin saldırılarından rahat bir şekilde kaçınıp yere düşen rakibin üzerinde bitirici hareketler uygulamak mümkün. Saldırı altındaki rakip, doğru anda karşı atak tuşuna (kısa bir süreliğine gözüken rasgele bir tuş) basarak komboyu yarıda kesebiliyor ya da hızlı bir şekilde doğru tuşlara basarak kendisini yakalayan rakibinin saldırısını kırabiliyor. Başlangıçta özel hareketleri çıkarmak ya da rakibi yerde tutmak biraz zor gibi gelse bile, oyun başında geçirilen birkaç saatin ardından kontrollere alışıp, ringi diğer güreşçiler ile süpürmek mümkün hale geliyor.

Wallbang Gaming Network
Rakiplerinizi yerde tutmak mühim, zira kalkarlarsa çok büyük sıkıntı olabiliyor

Güreşçilerden bahsetmişken, oyunun kadrosunda farklı kategorilerden 160’ın üzerinde güreşçi bulunuyor. Kapak resimlerini de süsleyen Rey Mysterio, The Undertaker, John Cena, The Rock, Hulk Hogan, Sasha Banks gibi çeşitli güreşçileri oyunda kontrol etmek mümkün. Benim için eski efsaneleri yeni şampiyonlar ile kapıştırma fırsatı her zaman keyifli bir tecrübe olmuştur. Bu listedeki isimlerin yanı sıra MyRise içerisinde oluşturduğunuz karakterleri de oyunda kullanabiliyorsunuz.

Oyunun yapay zekası konusunda kararsızım. Takım maçları oynadığımda takım arkadaşımın yapay zekası yerlerde gezinirken rakipler hızlı tepki verip sizi haşat edebiliyor. Zaten hedef seçme işine alışmam biraz zor oldu, üstüne ben yerdeyken takım arkadaşımın beni kurtarmak yerine iplerde sağa sola fırlamasını izlemek çok sinir bozucu. Rakip güreşçiler ise neredeyse yanınıza ışınlanıyorlar. Ben rakibi yere yapıştırırken ring dışında olan güreşçinin ne ara zıplayıp yanıma geldiğini anlayamıyorum bile.

Ring Efsaneleri Bir Arada

WWE 2K22 içerisinde bir sürü farklı oyun modu mevcut. Bu sayede WWE dünyasının efsanelerini aynı ringde görme ve Rey Mysterio’nun kariyerinin önemli anlarını, kendisinin yaptığı yorumlarla birlikte tekrar yaşama gibi fırsatları elde etme şansımız oluyor.

Bıyığı da dövüşe dahil olabilecek şekilde seçtik, rakibin önce gözü doymalı

Oyunun kapak resimlerinde de öne çıkan Rey Mysterio’lu Showcase modundan başlayalım. Amerikan Güreşi dünyasını yakından takip edenler bir yana, zamanında televizyonda görüp biraz maç izlemiş olanların bile bildiği birkaç isim varsa, bunlardan birisi de Rey Mysterio olmalı. Rey’in güreş tarihindeki birçok önemli maçı tekrar yaşamanıza fırsat sunan bu mod, gerçek maçtan sahneler ve her maç öncesi kendisi ile yapılan röportajlar ile birlikte getiriyor. Bu sayede hangi maçın ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu da öğreniyorsunuz. Rey’in kariyerinde önemli yeri olan bazı maçlar, rakiplerin anlaşması sebebiyle burada kendine yer bulamamış ama büyük bir hayran değilseniz çok rahatsız edeceğini sanmıyorum. Sunum ve tecrübe açısından çok iyi bir iş çıkarılmış. Ayrıca çeşitli kostümleri ve güreşçileri de açabildiğiniz mod, başlangıç için iyi bir mod olarak dikkat çekiyor.

Dövüş 101: Dayak nasıl atılır bir görmenin kimseye bir zararı yok, dayağı yiyen sizseniz bir miktar problem oluşabilir tabii ki

Kendi güreşçinizi oluşturup WWE dünyasının basamaklarını tırmanabileceğiniz MyRise modu da oyunda bulunuyor. Kadın ve erkek güreşçiler için iki farklı hikayesi bulunan modda kendi karakterinizi oluştururken oldukça fazla seçeneğe sahip oluyorsunuz. Güreşçinin mücadele tarzından kostümüne, güreş kariyerine başlamadan önce hangi tecrübelere sahip olduğuna kadar bir sürü farklı seçim şansı var. Basit bir eğitim salonunda diğer acemi güreşçiler ile başladığınız macera hızlı bir şekilde ilerliyor ve kendinizi büyükler ile aynı arenalarda buluyorsunuz. Kimi zaman bunlar hayalinizde gerçekleşen maçlar da olabiliyor ama olsun. Diğer güreşçiler ve sosyal medyadaki hareketlerinize göre güreşçinizin kahraman ya da kötü kişiliğine sahip olmasını da sağlayabiliyorsunuz. MyRise modu tuhaf diyalogları, şovu abartan sahneleri ve farklı seçimlere göre şekillenen yapısı ile WWE dünyasına uygun bir içerik sunmuş. Rol yapma öğeleriyle güreş oyununu güzel bir şekilde karıştırmış.

İdari İşler

WWE dünyasının güreş kısmını bırakıp yönetim tarafına yönelmek isteyenler için MyGM modu, uzun zaman sonra seriye geri dönmüş. Kendi GM markanızın yönetimini ele alıp, elinizdeki haftalık bütçeye uygun planlamalar yaparak kar elde etmeye çalışıyorsunuz. Hem rakip GM markaları ile mücadele edecek, hem ekibinizdeki güreşçilerin isteklerine geri dönüş yaparak morallerini yüksek tutmaya çalışacak hem de gerçekleştirilen maç ve etkinlikler ile daha fazla fan elde etmeye çalışacaksınız. 15 ile 50 hafta arası süren MyGM modunda her karar farklı bir sonuç getirdiğinden oynama süresi oldukça uzun. Üstelik yapay zeka ya da arkadaşınıza karşı oynama şansı da var.

“Ya abi bana gelişi 6000 zaten Cena’nın, tamam ver 7 ver lanet olsun”

Son olarak MyFaction modu, NBA 2K serisinin MyTeam modunun WWE sürümü olarak geliyor. Güreşçilerin kartlarını toplayıp maçlardan gelen puanlar ile seviye atlatarak takımınızı geliştirmeye çalışıyorsunuz. Offline bir oyun modu olan MyTeam’de takımı hızlandırmak isterseniz gerçek para ile puan satın almak bile mümkün. Yeni MyFaction modu biraz F2P tarzında ve çok da keyifli bulmadım. Belki ilerleyen yıllarda daha iyi hale gelir.

Bu modlar ilginizi çekmiyor, yalnızca arenaya atlayıp 160’ın üzerinde güreşçiden biri ile aksiyona girmek mi istiyorsunuz? O zaman istediğiniz kadar rakip ile, birbirinden farklı kurallara sahip mücadeleler gerçekleştirebileceğiniz hızlı oyun modları da sizi bekliyor. Birebir yapılan gerçekçi güreş maçlarından sahaya 30 güreşçinin daldığı, sandalyelerin kafalarda kırıldığı kuralsız ve kaotik mücadelelere kadar bir sürü farklı seçenek var. Hepsi aynı eğlenceyi sunmuyor ama kendi zevkinize göre bir mücadele biçimi oluşturmak için bütün kuralları değiştirme şansınız da var.

Performans

Bu incelemede WWE 2K22’nin Playstation 5 sürümünü oynama fırsatı elde ettim ve konsoldaki performansından bahsetmek istiyorum.

Açık dünyanın hay huyundan kaçmak isteyen Tarnished, kendini yine Ring’li bir şeylerin içinde bulur

Oyun görsel olarak gayet iyi durumda. Hem maç içinde hem de ara sahnelerde grafikler oldukça iyi gözüküyor. Zaman zaman ufak clipping problemleri ile karşılaştım ama kolaylıkla düzeltilebilecek işler gibi gözüküyor. Bazı güreşçilerin modelleri üzerinde ekstra çalışıldığı da belli oluyor, özellikle kendi oluşturduğumuz karakter ile yan yana geldiklerinde kalite farkı ortaya çıkıyor. Yüz animasyonları ve saçlar arasında da belirgin bir fark var.

Oyunun en büyük sıkıntısı yükleme süreleri. 2K oyunlarında daha önce de dikkatimi çeken bir durum olan yükleme sürelerini Playstation 5’in SSD’si bile kurtaramamış. Karakter seçip maça girerken yaşadığınız yükleme süreleri çok rahatsız edici değil, oldukça hızlı gerçekleşiyor ama geri kalanlar için aynısını söylemek mümkün değil. Karakterin kıyafetini değiştirmek isterseniz her birinin yüklenmesi iki ile beş saniye arası sürüyor, hareketlerini değiştirmek istiyorsunuz yine aynı bekleme süreleri. Bir oyun oynamıyoruz da bağlantı hızı yavaş olan internet ile farklı sayfalara geçmeye çalışıyor gibi hissediyorum.

Bu fotoğrafta neden Hulk Hogan arabasını nereye park ettiğini hatırlamaya çalışıyor gibi duruyor, inanın biz de bilmiyoruz

Menülerin navigasyonu da biraz sorunlu. Özellikle MyRise tarafında karakter oluştururken farklı bir seçeneğe çıkmak için geri tuşuna basıp bir önceki menüye dönmeyi beklerken tamamen moddan çıkış yaptığımı görmek rahatsız etti beni. Zaten o yükleme süreleri yüzünden bir miktar sinir olarak yaptığım ayarların tek tuşla iptal olması çok sinir bozucu. Üstelik oyun içi ara sahneleri baştan izlemek zorunda kalıyorsunuz. Bu durum, özellikle menülerde beni biraz rahatsız etti.

Oyun müzikleri aslında güzel, rock ve rap türünde şarkılar menüde bize eşlik ediyor. Rap müzikler bana hiç hitap etmediği için menüden kapattım ama zaten toplamda 12 farklı parça olduğu için, karakter oluşturma ekranı gibi yerlerde uzun süre geçirince şarkılar tekrar etmeye başladı. Müzik sayısı oldukça az ama oyun içinde bunu çok büyük bir sorun etmiyorsunuz.

Sonuç

Bir yıllık aranın ardından sahalara geri dönen WWE serisi, WWE 2K22 ile ihtiyacı olan düzenlemelere kavuşmuş, oyuncuya daha keyifli bir oynanış ve bir sürü farklı oyun modu sunmayı başarmış. Seri ile alakası olmayan oyuncuların bile kısa süren öğrenme sürecinden sonra keyif alabileceği bir oyun olmuş.

Müzik sayısının az olması, bazı karakter modellerinin diğerlerinin yanında dikkat çekecek kadar farklı kalması, Playstation 5 konsolunda bile uzun süren yükleme süreleri gibi problemler mevcut ama günün sonunda bu oyunu oynarken keyif alacaksınız. Amerikan güreşi seven oyuncular için piyasadaki en iyi seçenek, bu konuda şüphem yok. Mükemmel bir oyun değil ama geçmiş hatalarından iyi dersler almış. Arkadaşlarınızla toplanıp keyifli vakitler geçirmek istiyorsanız bulabileceğiniz en eğlenceli oyunlardan birisi.

Exit mobile version