Bu defa karşınıza, oynaması ücretsiz bir looter shooter / aksiyon / nişancı oyunu olarak tanımlayabileceğim The First Descendant ile geldim. Oyunun geliştirici ve aynı zamanda yapımcılığını Nexon şirketi üstleniyor. 1994 yılında kurulan, merkezi El Segundo, California’daki şirket portföyünde MapleStory, Dungeon & Fighter, Sudden Attack ve KartRider gibi oyunlara sahip.
30 Haziran 2024 tarihinde çıkan bu free-to-play oyunu kısaca özetlemem gerekirse, verilen görevleri yerine getiriyorsunuz, düşen materyaller ile silah, karakter, modül, reaktörlerinizi geliştiriyorsunuz ve ustalık seviyesini yükseltmeye çalışıyorsunuz. Anlatmak ne kadar da kolaymış!
The First Descendant oynanış, kısa bilgiler
Oyuna ilk başladığınızda bir karakter seçiyor ve onunla birlikte ilerliyorsunuz. Daha sonra ana merkeze ışınlanıyor ve görevlerini almaya başlıyorsunuz. Burada Alpha amcamızdan görevi aldıktan sonra kendisi sizleri gitmeniz gereken yerlere yönlendiriyor. Zaten gitmeniz gereken kısımlar da mor işaretle belli oluyor. Nereye gideceğim diye düşünmenize gerek yok. “M” tuşuna basarak da merkezin haritasını görmüş oluyorsunuz. “G” tuşuna bastığınızda ise gitmeniz gereken bölgelerdeki görevler için ışınlana biliyorsunuz. Görevler kısmını ayrı bir başlıkta anlatacağım. Daha sonra envanter kısmına girmek için de “I” tuşunu kullanıyorsunuz. Burada seviyenizi, ustalık seviyesi (master rankı), silahlarınızı, modüllerinizi, reaktörlerinizi ve harici bileşenlerinizi görebilirsiniz. Descendant kısmına girdiğinizde ise seçili olan karakterinizin yetenek bilgilerine ulaşabilirsiniz. Kısa videolar halinde de yeteneğin nasıl kullanıldığı görmek mümkün oluyor.
Görevler
Oyun bir hikayeye bağlı olmasa da ilerlemeniz için görevlerinizi yapmanız, hikayeyi ilerletmeniz gerekiyor. Bölümleri bitirmeden bir diğerine geçemiyorsunuz. Yani anlayacağınız, her şey sırayla. Bitirdiğiniz görevleri isterseniz tekrar yapabilirsiniz ama bunu önermiyorum. Çünkü görevler hep birbirinin benzeri. Görevleri bitirmek kısa da sürse, birbirini tekrar etmesi, farklı bir bölgeye geçsem bile görevlerin aşırı benzerliği beni çok sıktı. Tek güzel yanı görevlerin kısa sürüyor olması.
Yapmanız gereken görevler mor ikon ile harita üzerinde görebiliyorsunuz. Bu bölgelere ışınlanarak görevleri kabul ediyorsunuz. Kabul etmeden önce nelerin düşebileceğini sizlere gösteriyor. Oynadığınız anda sizden bağımsız birkaç kişi daha bu görevi yapıyorsa, birlikte yapıyor sayılıyorsunuz ve görev herkes için bitmiş oluyor. Tabii bu kısımda kenarda görevin yapılmasını bekleyen oyuncuları da görmek mümkün. Birileri görev yaparken yanlarından geçseniz bile görev sizde de başlıyor. Görev yapanların yanlarından geçerken dikkat edin derim.
Silahlar
Sırada silahlar var. Oyunda inanılmaz silah düşüyor. Üzerinizde taşıyabileceğiniz sayı kısıtlı olduğu için ana yerde ve ilk görev yerlerinde bir kutu bulunuyor ve buraya eşyalarınızı bırakabiliyorsunuz. Özellikle göreve başlamadan önce üzerinizdeki eşyalarınızı bırakmanızı tavsiye ederim. Kullanabileceğiniz çok fazla silah ve dört farklı mermi grubu var. Etkisi yüksek güçlü silah yükseltmek istiyorsanız “workbench” kısmından yükseltebilirsiniz. Tabii ancak elinizde yeterli materyal var ise silahınızı yükseltebiliyorsunuz. Bu materyaller, de görev yaparken düşürebiliyorsunuz. Uğraşmak istemezseniz, tabii ki satın alabilirsiniz.
Karakterler (Descendants)
Karakter olarak 10 adet seçeneğiniz mevcut fakat bunları açmak gerçekten çok zor. Bir karakterin üzerine geldiğinizde nelere ihtiyacınız olduğunu sizlere gösteriyor, hatta nerede düşebileceği bile. Bu kısım güzel tabii ama onları düşürmek bir hayli zor. Karakteri almış olsanız bile, oynamanız için beklemeniz gereken 16 saat var. Yani anlayacağınız, karakter açmak gerçekten bela. Böyle durumlar için mağaza kısmını devreye almışlar. Uğraşmadan karakteri satın alabilirsiniz ama mağazada geçerli olan “caliber” parasının dolarla satıldığını sizlerle paylaşayım…
Yeteneklerinizi kullanmanız için “C”, “V”, “Z”, “X” tuşlarını kullanmanız gerekiyor. Bu yeteneklerinizi kullanmanız için de enerjiniz olmalı. Bu enerji çubuğunu yeteneklerinizin altında görebilirsiniz. Ayrıca kullanabileceğiniz yakın dövüş yeteneğiniz de mevcut. “F” tuşu ile bu yeteneği kullanabilirsiniz. Yakın dövüş olarak sadece bu yeteneğiniz var ve diğer yeteneklere göre çok vurduğunu söyleyemem. Bu yeteneği görünce biraz heyecanlandım. Silah yerine bir kılıç da bekledim ama sonra anladım ki oyuna kılıç eklense her şey daha da karmaşık bir hal alabilir. Bu tarafı nasıl geliştirdiklerini zamanla göreceğiz.
Oyunda karakteriniz için kullanabileceğiniz kostümler yer alıyor. Bunları mağazadan satın alabilirsiniz, kim bilir belki bazılarını oyun size bedava veriyordur. Ekleyebileceğiniz vücut aksesuarı, göğüs aksesuarı, kafa aksesuarı, çanta aksesuarı ve makyaj olarak sıralayabilirim.
Seviye atlama ve Ustalık derecesi (master rank)
Oyunda bir karakter seviyesi ve bir de ustalık derecesi var. Seviyenizi en fazla 40 yapabiliyorsunuz. Ustalık derecenizi ise 30 seviyesine kadar getirebiliyorsunuz. Ustalık seviyesini yükseltmeniz oldukça zor. Bu seviyemiz yükseldikçe daha fazla modül kapasitesi, envanter gibi alanların sayısı artıyor. Ustalık derecesini yükseltmek için ”prime hands” alanına uğramayı unutmayın.
Modüller
Kafamın karıştığı “bunu koysam mı daha iyi olur yoksa koymasam mı?” diye saatlerce kafa patlattığım modüller kısmına geldi sıra. Oyunun açıklama kısmı olmasa zaten anlayamazdım. Bu modüller dediğim şey silahlarınıza ve karakterinize özellik kazandırıyor. Her silahınıza bunu ayrı ayrı yapıyorsunuz. Burada güzel bir olay var, sizin için otomatik olarak en iyi düzeni atıyor. Yani benim gibi iki saat bakmanıza gerek yok. Oyunun ilk aşamalarında otomatik atayabilirsiniz. Daha sonrasında -oyunu da anladıkça- kendiniz modülleri istediğiniz gibi atayabilirsiniz.
Reaktörler ve harici bileşenler
Diğer bir konu ise reaktörler ve harici bileşenlerinize. Her karakterin ayrı yetenekleri var. Bu yeteneklerin özelliklerini arttırmak bir reaktörleri kullanıyoruz. Her reaktörün seviyesi ve vermiş olduğu özellikler farklı. Görevler yaptıkça çokça reaktör parçası elde ediyorsunuz. Kullanabileceklerinizi favorilerinize almanızı öneririm ki diğerlerini tutmanızın bir anlamı kalmıyor. Harici bileşenlerin de mantığı aynı, sadece işlevi farklı. Hem karakterinize kalkan, HP arttırma gücü sağlayabilir hem de modül düşme oranını arttıran harici bileşenleri kullanabilirsiniz. Çok fazla harici bileşen var ve bunların vermiş oldukları özellikler de farklı, ben sizler için birkaçını açıkladım. Karakteriniz için en uygununu seçmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
Sistem gereksinimleri
Sistem gereksinimlerini sıralamak gerekirse Intel i5-3570 İşlemci, 8 GB Bellek, GeForce GTX 1050Ti ve AMD Radeon RX 570 4GB Ekran Kartı şeklinde sıralayabilirim. Depolama alanınızda da 50 GB yer olması gerekiyor.
Son görüş
Gelelim The First Descendant oyunu ile ilgili son görüşlerime. Bu oyuna ücretsiz bir şekilde sahip olabilirsiniz. Oyun dillerinde ne yazık ki Türkçe yer almıyor. Görev kısımlarının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Aynı görevleri farklı bölgelerde yapıyorsunuz ama mantık hep aynı, en ufak bir değişiklik yok. Bilgisayar sistemim çok iyi olmasına rağmen, oyunda donmalar yaşadım ve internet sorunum olmamasına rağmen birkaç kere de oyundan düştüm.
Oyun içinde çok fazla detay barındırıyor. İlk başladığımda detaylarda kayboluyordum. Daha sonra anlamaya başladım tabii ama bu kadar detaya gerek var mıydı emin değilim. Bir karakteri açmak günlerinizi alabiliyorken, mağazadan birkaç dakikada satın almak ne kadar adil oluyor bilemiyorum.