Duyurulduğu günden beri bir gözümün üstünde olduğu yapım Sodaman, geçtiğimiz günlerde Erken Erişim çıkışını gerçekleştirdi. Sodaların başrol oynadığı bir bullet-heaven olan Sodaman, odağı aksiyon gibi gösterip deck-building yapısını hiç de yabana atmıyor. Gelin Sodaman’in Erken Erişim’deki durumuna beraber bakalım.
Editörün Notu: Bu yazı, 19 Şubat tarihli Early Access Update 2 – Hotfix için yazılmıştır. İncelemede kaleme alınan deneyim, daha ileri bir tarihte oynuyorsanız aynı olmayabilir.
Sodaman – Bir adam ve onun gazlı içecekleri
Çıktığı ilk günden, yani bir haftadan biraz daha kısa süredir oynadığım Sodaman’in, türe aşırı aşina olmayan bana ilk başta biraz zor geldi. Risk I olarak adlandırılan ilk bölümde bile bir süre sonra oldukça zorlandım. Bunun sebebi de oyunun oluşturduğu yaratıkları süre geçtikçe daha da zorlu olarak göndermesiydi. Benzer bir mekaniği Risk of Rain serisinde görmüş ve koleksiyoner ruhumu eğitirken oldukça nefes tüketmiştim. ‘Hayır Mehmet her şeyi toplamak zorunda değilsin, göreve odaklan’ telkinlerime burada da dönmem gerekse de, görevlerin kolaylığı beni aynı anda birden fazla şey düşünmeye pek itmedi.
Oynanış kısmında dikkat etmeniz gereken can barınız dışında pek bir şey var diyemem. Seviye atlamasını bir noktada ses sayesinde de ayırt edebilir hale geleceksiniz, bunun dışında karakteri üstündeki beyaz kutucuklar atılma (Dodge) sayınızı gösteriyor. Mermi sınırı yok, şarjör otomatik değişiyor ve hatta otomatik hedefleme ve ateş etme de ayrıca açılabiliyor. Böylece hareket etme, gerekirse atılma ve eşya toplama dışında pek bir şey yapmanız gerekmiyor. Seçenek olarak sunulmasını sevdim.
Belirli öğeleri dışında rastgele üretildiğini gözlemlediğim dünyalara adım attığınızda etrafta pek bir şey yok. Bir miktar canavarın yanı sıra, haritada görünen kırmızı taşlı kutular ilk gözünüze çarpan şey olabilir. Kırmızı taşlı kutular, bir süre etrafında durduktan sonra size biraz nefes alma imkanı ve iki adet kart arasından seçim şansı tanıyor. Kartlardan size uygun olanı seçtikten sonra oyunun deck-building mantığına adım atmış da oluyorsunuz. Eğer bu noktaya kadar seviye atladıysanız bir de soda içip önünüze gelen 3 soda etkisinden birini seçebiliyorsunuz. Sodalar ve kartlar çoğunlukla bağımsız çalışsa da bazı durumlarda birbirlerine ait belli şartları olabiliyor (X sayıda soda varsa Y bonusu gibi), tabii bu durumda verilen etki de diğer kartlara oranla daha fazla oluyor.
Peki bu etkiler nedir? Daha hızlı şarjör değiştirme, daha hızlı hareket etme gibi saf pasif durumların yanı sıra, ölen düşmanlardan zehirli balçık çıkarmak, girdap çağırmak veya hasar alınca bir radyasyon yükünü hasarı bitene kadar meksika dalgası gibi düşmandan düşmana iletmek gibi özellikler alabiliyorsunuz. Sodaların nadirlikleri de bulunuyor ve en nadir sodalar oyunu oldukça kolaylaştıran özellikler barındırabiliyorlar. Mermilerin daha delici olması, mermi sayısının artması gibi bir anda oyunu çok daha kolay kılabiliyorlar.
Sodaman – Zor mu değil mi?
Diğer mekaniklere geçmeden oyunun zorluk dengesinden biraz bahsetmek istiyorum. Eğer sinerji nedir bilen biri değilseniz, oyun sizi çok hızlı şekilde cezalandırabiliyor. Aldığınız tüm sodalar, kartlar ve haritadaki seçimler (birazdan bahsedeceğim) sizin kafanızda ideal bir düzen oluşturmanızdan çok, şansınıza gelen ilk birkaç soda ve kartın (ilerleyen bölümlerde bu daha da kısa bir pencere) nasıl geldiği ile alakalı. Hiç istemesem de oyunun üstüme zehir temalı öğeler atması ile bir anda ikincil ana saldırı olarak zehir kullanmam ve buna adapte olmam gerekebiliyor. Ama eğer iyi bir sinerji oluşturursanız, oyun bir anda hataya çok daha fazla yer olan, hayatta kalmaktan çok optimizasyonu hedeflediğiniz bir yapıya bürünüyor.
Üstte bahsettiğim şeyin bir benzerini geçen yıl çıkan, deste oluşturma denince aklımıza ilk gelen yapımlardan Balatro’da da görmüştüm. Ancak bence kritik olan ve Erken Erişim’de eklenmesini beklediğim şeylerden biri oyunda bir Kodeks eksikliği. Haliyle ben daha önce keşfettiğim veya potansiyel keşfedebileceğim öğeleri (ve bunlar için ne yapmam gerektiğini) bilmediğim için kervanı yolda düzmek durumunda kalıyorum. Bu oyunu biraz daha ezberleyince daha az problem olsa da, bu sefer de amaç yoksunluğundan dolayı canınızı sıkabiliyor. Ek olarak bazı durumlarda bonusu alıp alamayacağınız veya şartlarda ne durumda olduğunuza bakma şansınız olamayabiliyor. Veya kartı seçtiğinizde etki ediyor mu, etki etmesine ne kadar kaldı bilemiyorsunuz.
Haritada bulunan bir diğer öğe de mavi kristaller, bunlar kırıldığında can veya mıknatıs düşürebiliyor. Mıknatıs, haritada düşen şeyleri süre boyunca ayağınıza kadar getiriyor. Düşmanlardan düşen tecrübe puanları seviye atlamanızı (ve soda içmenizi) sağlarken para ise oyun içerisinde kartları değiştirirken (tamamen yeni iki kart geliyor), oyun dışındaki gemide yeni silah ve geliştirme almanızı sağlıyor. Haritada bulunan diğer öğeler de çeşitli bonuslar veya seçimler sağlayan yapılar mevcut.
Gemide yapabilecekleriniz çok çeşitli sayılmaz, ancak buradaki potansiyeli görmek mümkün. Yan karakterlerden biri silah satıcısı, diğeri implantlardan sorumlu diyebiliriz. Son fonksiyonel karakter de görev seçimi yaptırıyor. Görevleri tamamen bitirdiğinizde gemide bunların ufak bir değerlendirmesi de yapılabiliyor. Silahlar ise çok çeşitli değil ancak her biri farklı bir yönüyle öne çıkıyor diyebilirim. Silahların menüsünde geliştirme olacağının izlemini de aldım, ki fena bir fikir sayılmaz.
Implant’lar ise haritadaki mini-boss, boss ve mavi taşlı kutulardan (kırmızı taşlı kutulara göre oranı 30’da 1 gibi bir şey) çıkabiliyor. Mavi taşlı kutuların da etrafında bir süre durarak açabiliyorsunuz, haliyle mini-boss kesmekten çok daha kolay olduğu için haritada göründüğü anda gitmenizi öneririm. Implant’lar, size kalıcı özellik ve avantajlar sağlıyor. Özellikle oynayışınıza uygun bir implant bayağı yardım ediyor.
Sodaman – Görevler
Oyunun görevleri (ilk dünya için) bir iki kolay ana görev sonrasında haritada 15 dakika hayatta kalma ve son tehdidi alt etme ile bitiyor. Son tehdidi alt etme görevi opsiyonel ve görevlerin ilerleyişine bir etkisi yok. Son tehdidi alt ettiğinizde ise daha hızlı, daha çok cana sahip ve daha kalabalık düşmanların olduğu Ruckus seviyelerini açıyorsunuz. Sadece eziyet olmasının önüne de genel olarak düşen eşya kalitesinin artması geçiyor. Oyunun görevleri özellikle söylemiyor ise görev için sadece hayatta kalmanız yetiyor. Oyunun ikinci dünyasının ilk bölümü Risk I ise bu yazı yazılırken ‘Önizleme’ olarak geçiyordu ve bir göreve sahip değildi.
Son tehdidin haritanın ana boss’u olması dışında haritada bolca elit ve mini-boss ile mücadele ediyoruz. Elit düşmanlar kafalarında taç ile diğer düşmanlardan ayrılıyor ve elitleri yok edince bedava bir soda (geliştirmeler ile artabiliyor) kazanıyorsunuz. Boss’lar ve mini-boss’lar ise genellikle sizi harita içerisinde buzdan bir alana kısıtlıyor ve sodanın dışında bir şematik de kazanıyorsunuz. Mini-boss dışında da bu kısıtlamaya maruz kaldığınız ve bir anda baskın yediğiniz anlar mevcut. Açıkçası ucunda pek bir ödül de olmamasıyla, bana biraz zorlama bir çaba olarak geldi ve pek beğenmedim.
Sodaman – Son fikirler (Son fırt?)
Mevcut haliyle Sodaman eğlenceli vakit geçirmenizi ve türü seven biriyseniz oldukça farklı kombinasyonun kurulabileceği bir yapıya sahip. Oyunu oynadığımdan bu yana çözülen birtakım dertler ve büyük ölçüde düzeltilen şeyler de var. Eğer bu hızlı reaksiyonun yanına ileriye dönük içerik de eklenirse güzel bir yapım olacağından şüphem yok. Özellikle Türkiye’ye özel (MENA USD) 2.39$ fiyatını mevcut haliyle bile hayli hayli çıkaracaktır.