Ubisoft tarafından geliştirilen ve 2003 yılında yayınlanan Beyond Good & Evil, çıktığı dönemin sevilen oyunlarından biri olmuştu. Hatta o kadar çok sevilmişti ki devam oyununun gelmesi birçok oyuncu tarafından bekleniyordu. Nihayet ilk oyunun çıkışından tam 5 yıl sonra Ubisoft bir duyuru fragmanı ile Beyond Good & Evil 2’yi duyurdu. Bunca yılın ardından sonunda devam oyunu mu geliyordu? Hayır. Aradan yıllar geçti, hiçbir şey olmadı. Ubisoft, E3 2017’de yeniden sinematik bir fragman gösterdi. E3 2018’de ise yeni bir fragman ile oyundan oynanış görüntüleri gösterildi ancak ondan sonra oyundan haber alınamadı.
Yaklaşık E3 2018’den 6 yıldan sonra, Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition adı ile birinci oyun, oyuncular ile tekrar buluştu. Yenilenen sürümü ile birçok görsel iyileştirmeye sahip olan Beyond Good & Evil nasıl olmuş, gelin beraber bakalım.
Uzaylılar Geliyor!
Beyond Good & Evil adını sürekli duyduğum ancak bu zamana kadar oynama fırsatı bulamadığım bir oyundu. Bu yüzden oyuna başlamadan önce heyecanlıydım. “Eski bir oyun ve oynanışı nasıl olacak?”, “Hikayesi ne anlatıyor?”, diye merak ediyordum. Oyuna başladım ve dedim ki ne kadar huzurlu bir dünyası var. Demez olaydım. Birden saldırı başladı ve oyun, sevgili ana karakterimiz Jade’in kontrolünü bana verdi. Etrafımdaki uzaylıya benzeyen düşmanları döverken arka plandaki müzikler şahaneydi öncelikle. Oyun gerçekten çok hızlı ve etkileyici başlamıştı, bunu beklemiyordum. Daha sonra çeşitli ara sahneler girdikten sonra oyun kendi küçük açık dünyasına bıraktı beni.
Beyond Good & Evil’ın içerisinde ilginç bulduğum ve beğendiğim ilk mekanik oyunun en başında bulunuyor. Hikâyeye yedirilmiş bir şekilde karakterimize bir kamera veriliyor ve bu kamera ile etraftaki canlıları çekmemiz isteniyor. Eğer doğru şekilde çekebilirseniz her canlı için size ücret ödeniyor. Ayrıca fotoğraf makinesi ile çevredeki haritaların fotoğraflarını çekerek o bölgenin harita bilgisine de sahip olabiliyorsunuz. Normalde çok umursamayacağım bir özellik olsa da oyunda her yeni canlı türü gördüğümde sürekli fotoğraf çektim ve bunu yaparken çok eğlendim. Hatta bir savaş sırasında, savaştığım canlının fotoğrafını çekerken neredeyse ölüyordum.
Hikaye
Eski oyunlar yeni nesil oyuncular ile buluştuğunda o oyunu oynanabilir kılan en önemli şeylerden biri hikayedir. Oynanış eski kalsa bile hikayesi ve karakterleri iyi yazıldığında kendini bir şekilde oynatır. Beyond Good & Evil genel olarak merak uyandırıcı bir hikâyeye sahip. Oyuna başladığınızda bir uzaylı saldırısı var, ilerliyorsunuz, farklı karakterler ile tanışıyorsunuz ve olaylar başka yerlere taşınıyor. Tanıştığınız her karakterde birbirinden farklı özellikte ve ruh halinde olduğu için hikâyeyi takip ederken sıkılmıyorsunuz. Yeri geliyor ciddi konuşmalar yapılıyor, yeri geliyor şakalar ile olaylar eğlenceli bir hale getiriliyor. Durum böyle olunca acaba ne olacak diyerek oynamaya devam ediyorsunuz. Bu nedenle oyunun hikayesini oldukça başarılı bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim.
Adalara gider iken
Beyond Good & Evil, adalardan oluşan küçük bir açık dünyaya sahip. Bu dünyayı gezmek için ise bir hovercrafta sahibiz. Harita çok büyük olmasa da gideceğimiz yönü bulmak için bir pusulamız bulunuyor. Hem suda hem karada gidebilen bu araçla seyahat etmek dışında belirli yerlerde bulunan yarışlara da katılabiliyoruz. Ayrıca hikâyede ilerledikçe hızlandırıcı, güdümlü roket gibi yeni geliştirmeler de alabiliyoruz. Ancak hovercraft geliştirmelerinin hikâyeden dolayı zorunlu olarak yaptırılması hoşuma gitmedi. Hikâyede ilerlemek için önce hovercraft geliştiriyoruz, hovercraft geliştirmek için de etraftan küre toplamamız gerekiyor. Eski bir oyun olduğu için bu durum aslında normal ama 20th Anniversary Edition’da eskinin angaryaları da aynen devam ediyor, haberiniz olsun.
Oyunda kontrol ettiğimiz karakterimiz Jade’in, temel bir iki kombo saldırısı, uzaktan atış yapma ve gizli saldırı dışında bir saldırı şekli bulunmuyor. Bu durum oyun içerisindeki aksiyon, keşif ve bulmaca unsurlarının dengeli kullanılmasından dolayı rahatsızlık vermedi. Ancak oynanış genel olarak eski hissettiriyor.
Bulmacalar ve Dostlar
Bulmacalar genel olarak basit-orta seviyede olduğu için oyuncuyu çok fazla zorlamıyor.
Sadece oyunu iyi takip etmeniz gerekebilir, çünkü çoğu bilgi oyun içi diyaloglar ile veriliyor. Örneğin şu bulmaca için önce şuradan bunu yapman lazım diye ara sahnede konuşuluyor. Oyunun kayıt sistemi ise eski Resident Evil oyunlarına benziyor. Belli noktalarda CD okuyucular bulunuyor. O noktalara gidip CD takarak oyunu manuel olarak kayıt alabiliyorsunuz. Resident Evil oyunlarından farklı olarak kayıt aldığınızda CD kaybolmuyor. Oyunda sınırsız manuel kayıt imkânı bulunuyor. Tabii sadece manuel kayıt yok, oyun zaman zaman otomatik kayıt da alıyor.
Oyun içerisinde Jade ile ilerleyen yardımcı karakterler de bulunuyor. Yardımcı karaktere komutlar verebiliyoruz. Bu karakterler düşmanlara saldırabiliyor ve bulmacaları çözmemizde yardımcı oluyor. Etraftan topladığımız veya satın aldığımız kıyafet, yiyecek ve sağlık barı gibi eşyaları onlarla paylaşabiliyoruz. Ayrıca savaş sırasında yanlışlıkla ona vurduğumuzda “Biz aynı takımdayız” gibi tepki veriyorlar. Bu detay çok hoşuma gitti diyebilirim.
Optimizasyon ve Görsellik
Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition’ın genel anlamda bir optimizasyon problemi bulunmuyor. Birkaç bulmacada bug ve bir adet oyun çökmesi dışında bir sorun yaşamadım. Genelde eski oyunlar geri getirilirken birçok teknik problem ile geldiğinden bu güzel bir artı diyebilirim. Ancak oyunun geri yükleme noktalarının düzeltilmesini isterdim. Mesela bir görev sırasında gizli ve güzelce ilerlemiştim, daha sonra yanlış yöne döndüğüm için yakalandım ve beni o bölümün en başından başlattı.
Ayrıca yapım görsel anlamda güzel bir iş çıkarıyor. Karakter modellemeleri, ara sahneler ve ışıklandırma gayet başarılı diyebilirim.
Sonuç
Çıktığı dönem oynama fırsatı olmayan bir oyuncu olarak bu versiyonu oynamaktan memnun kaldığımı söyleyebilirim. Eğer biraz eski kontrollerde sorun yaşamam diyorsanız ve hikaye anlatan oyunlara ilgi duyuyorsanız bu oyuna bir şans verebilirsiniz. 5-6 saatlik kısa ve öz bir oynanışa sahip yapımın Steam fiyatı $15.99, Epic Games fiyatı ₺499, PlayStation Store fiyatı ₺699, XBOX mağaza fiyatı ₺500 TL olarak belirlenmiş. Ayrıca Ubisoft+ kütüphanesinden de oynayabilirsiniz.