Çikolata severler burada mı? Yemesi ayrı güzel yapması ayrı güzel değil mi? Siz de benim gibi düşünüyorsanız o zaman Chocolate Factory Simulator size göre bir oyun. Tabii oyunu tanımlamak için sadece çikolata demek yetmez; simülasyon, aşçılık, atmosferik, basit eğlence, tek oyunculu da eklemek lazım. Oyunu kısaca özetlemek gerekirse, gelen siparişleri tarife göre hazırlıyor, paketliyor ve gönderiyorsunuz. Biliyorum, fazla özet oldu ama daha detaylı açıklayacağım.
7 Ocak 2025 tarihinde çıkış yapan bu oyunun yayıncılığını PlayWay S.A ve Games Incubator üstleniyor. Games Incubator şirketinin ,PlayWay SA’nın bir yan kuruluşu olduğunu da belirteyim. Garage Flipper, Animal Trainer Simulator, Zoo Simulator, El Dorado: The Golden City Builder gibi birçok oyunun da yapımcılığını veya yayıncılığını üstlenmişler.
Oyuna İlk Bakış
En çok vakit geçireceğiniz alanlardan biri olan üretim alanında çikolatalarınızı üretmeye başlıyorsunuz. Sadece üretmekle kalmıyor aynı zamanda çikolata, kutu, kalıp tasarımlarınıza yapabiliyorsunuz. Oyun ilk başladığından itibaren eliniz ayağınız olacak bir kitaba sahip oluyorsunuz. Daha detaylı anlatacağım için burada çok bahsetmeyeceğim.
Oyunda ilerlemeniz puan usulü oluyor. İlerleme ağacınız beş seviyeden oluşuyor. Siparişleri teslim ettikçe puanlarınız artıyor ve sonraki seviyeye geçmeye çalışıyorsunuz. Tabi ilerledikçe bir sonraki puana ulaşmak bir hayli zor oluyor. Ben şu an üçüncü seviyedeyim.
“W”, “A”, “S”, “D” tuşlarını kullanarak hareket ediyorsunuz, “TAB” tuşu ile kitabınıza ulaşabiliyorsunuz.
Kitap
Oyun boyunca kılavuzunuz olacak bu kitap, ana sayfa, depo, siparişler, mağaza, etkinlikler, yemek tarifleri, ilerleme ağacı, nugat, ansiklopedi olmak üzere dokuz bölümden oluşuyor. Kitaptaki bölümleri sizlere tek tek açıklayacağım. Ana sayfada puanınızı görebiliyorsunuz. Depo bölümünde, hangi malzemenizden olduğunu görüyorsunuz. Siparişler kısmında ise aldığınız siparişin zorluk derecesi, çikolata türü, temperli veya kristalize olup olmayacağı, ürün tipi, içindeki katkı maddeleri, kalite ve toplam ağırlığını görebiliyorsunuz.
Malzemeleriniz bittikçe satın alabileceğiniz mağaza kısmı bulunuyor. Burada ister şeker, kakao yağı, kakao tozu, süt tozu vb. malzemeleri veya kullanmak istediğiniz şekildeki kalıpları, paketinizi süslemek için süsleme materyallerini, dekorasyon eşyalarına, çikolatanızı yapmak için kullanılan araçları buradan da satın alabilirsiniz. Etkinlikler kısmında ise gündemdeki bilgileri içeriyor. Örneğin sığır çiftçileri grevde olduğu için süt fiyatının artacağı ile ilgili haberler yer alıyor diyebilirim.
En güzel kısma geldim “Yemek Tarifleri”. Çikolata tarifleri daha doğru olur aslında ama kitap da öyle yazılmadığı için kullanmayacağım. Siparişinizi aldıktan sonra sağ sayfada yapacağınız çikolatanın tarifine bakabiliyorsunuz. Seçtiğinizde ise sol tarafta, siparişte istenilen gramaja göre tarifi ayarlayabiliyor hatta porsiyonu bile seçebiliyorsunuz. Hemen bunlarında altında çikolatanın kristalizasyon ulaşma sıcaklığını ve temperlenme sıcaklığını da görebiliyorsunuz. Biraz daha aşağıda “nasıl yapılır?” kısmını görüyorsunuz. Burada da kullanacağınız araçlar yer alıyor. Sayfanın en üstünde ise tarife sabitle butonu bulunmakta. Yani kitabı kapattığınızda sol aşağıda sipariş için gerekli bilgileri görüyorsunuz.
İlerleme ağacı bölümünde ise almanız gereken puanları size gösteriyor. Aynı zamanda istenilen puana ulaştığınızda nelerin açılacağını da kitabın sağ sayfasında görebiliyorsunuz. Gelelim nugat sayfasına… Nugat deyince sizin de aklınıza tavuk gelmiyor mu? Merak etmeyin alakası yok. Kitaba baktığımızda kaç adet sipariş teslim ettiğimizi, zamanında teslim edilen siparişlerinizi görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda teslim edilen siparişleriniz kusurlu, temel, seviyeli, zanaatkar, gurme sınıflarından hangilerini içerdiğine de buradan bakabilirsiniz. Ben zanaatkar sınıfına girmeyi başardım ama genelde teslim ettiğim siparişler seviyeli sınıfında kaldı.
Gelelim son bölüme yani ansiklopedi kısmına. Burada oyunda bize fayda sağlayabilecek içeriklerin açıklamaları mevcut. Örneğin çikolatanın temperlenmesi, ısıtma, güç kaynağı kullanımı, öğütme gibi bazılarını sıralayabilirim. Oyuna ilk başladığınızda burada fazla bilgi bulamayabilirsiniz. Seviye aldığınızda buradaki bilgiler de açılıyor.
Çikolataları Hazırlama Vakti
Şimdi geldik en güzel kısma. Çikolata hazırlıyoruz. Siparişinizi almak için telefonu kullanıyorsunuz. Birkaç sipariş arasından istediğinizi seçebiliyorsunuz. Aman dikkat, bazıları süreli! Süreden önce bitirmeniz lazım. Aksi halde puanınız düşüyor. Kitabınızın yemek tarifleri kısmından yapacağınız çikolatayı seçtikten sonra tarifi sabitle demeyi unutmayın. Kolaylık sağlıyor. Keşke aynısını sipariş için de yapsalardı. Siparişinizin içeriğinde ekstra ürünler istenebiliyor. Ne olduğuna bakmak için ya kitabınızı kullanıyorsunuz ya da üretim alanında bulunan tablodan yararlanıyorsunuz.
Tarifimizi de seçtikten sonra, sağ alt köşeye bakarak hangi üründen ne kadar kullanmamız gerektiğine bakarak aldığımız tenceremizin içine malzemelerimi döküyoruz. Örneğin siparişimiz ince Antep fıstığı içeren sütlü çikolata. Süt tozu, kakao tozu, kakao yağı, şekerimizi istenilen gramajda ekledikten sonra, üretim alanında bulunan dağıtıcılardan istenilen miktar kadar Antep fıstığımızı kasemize dolduruyoruz. Bu dağıtıcılarda sadece Antep fıstığı değil, çilek, badem, tarçın, kahve, muz, makademya, fındık ve ahududu da bulunmakta. İlk başladığınızda oyun sizlere belirli miktarda malzeme sağlıyor. Daha sonra bittikçe mağazadan temin ediyorsunuz. Antep fıstıklarını havana döktükten sonra tokmak yardımı ile öğütüyorsunuz. Burada beni hayal kırıklığına uğratan şeylerden biri ise tokmağın havada kalması. Yani siz öğütmeye çalıştıkça tokmak Antep fıstıkların içinde değil de havada dönüyor gibi, üstelik öğütme sesini koymayı unutmamışlar! Hadi bunları da geçtim, Antep fıstığı kasenin içinde düz duruyor… Bunu gören Antep fıstıkları ağlamaya başladı bile…
Ürünlerimizi aldık tencereye, pişirmek için ocağa almamız, bunun için de ocağın çalışması için kazan dairesinde bulunan büyük fırına kömür atmanız gerekiyor. Ocak da çalışır durumda olduğuna göre artık başına geçebiliriz. Çikolata pişme sıcaklığına dikkat etmek önemli. Aksi halde çikolatanız yanabilir ve çöp olabilir. Her çikolatanın pişme derecesi birbirinden farklılık gösteriyor. Tencerenin üzerinde alev işareti gördüğümüzde ıspatula yardımı ile karıştırabiliyorsunuz. Tabii karıştırmak denirse. Antep fıstığında olan olay burada da var. Malzemeler toz olduğu için düz durması gözüme çok batmamıştı ama spatulanın havada dönüyor olması hoşuma gitmedi.
Çikolatayı pişirme sıcaklığına getirene kadar tencerede hiçbir renk değişimi görmüyorsunuz. Ne zaman pişme sıcaklığına geliyor o zaman çikolatanın rengi değişiyor. Daha sonra tencereyi ocaktan alıyorsunuz ve soğumaya bırakıyorsunuz. Belli bir sıcaklığa kadar soğuduktan sonra tekrar ocağa alıyorsunuz ve temperleme sıcaklığına kadar ısıtıyorsunuz. Çikolatanın temperlendiğini nerden anlıyoruz derseniz, tencerenin üzerine geldiğinizde sıcaklığın kaç derece olduğunu ve temperlendi yazısını görüyorsunuz. Yani anlayacağınız görüntüden hiçbir şey anlaşılmıyor.
Çikolatanın hazır olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Pres makinesinde hazırlamış olduğunuz çikolatanızı döküyorsunuz. Tabii ilk başta kullanacağınız kalıbı seçmeniz lazım. Bunu kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Kalıpları mağazadan satın alabiliyorsunuz. Çikolata kalıp dizaynını ise pres makinesinin yanında bulunan çikolata tasarım masasında dizayn edebilirsiniz. Örneğin ben kare bir kalıp seçtim ve çikolataların kalpli şekilde olmasını istedim ve dizaynımı buna göre yaptım. Dizayn masasında tasarladığım kalıbı kaydettikten sonra kalıp makinesinde seçiyoruz ve çikolatamızı basıyoruz.
Çikolatamızı kalıp makinesinden aldıktan sonra sıra paketlemeye geldi. Burada anlatmak istediğim üç masa var. Birincisi çikolatalarınızı süsleyebileceğiniz dekorasyon masası. İster süsleyin ister süslemeyin yani. Ben siparişlerde böyle bir isteğe denk gelmedim. Daha sonra paketleme tasarım makinesinden çikolata paketinizi dizayn edebiliyor ve tasarlayıp kaydettikten sonra paketleme makinesine gelerek, tasarlamış olduğunuz kutuyu seçip çikolatanızı paketleyebiliyorsunuz. Artık çikolatanız hazır!
Paketlenmiş çikolatamızı müşteriye göndermek için balkon kısmında bulunan nakliye makinesinin içerisine yerleştirip gönderiyorsunuz. Yani sipariş teslimi için fabrikanızdan ayrılmanıza gerek yok. Birkaç dakika sonra siparişiniz ulaşıyor ve puanınızı alıyorsunuz. Nugat adında bir robotunuz oluyor. Seviyeniz ilerledikçe robotunuzu da geliştirerek görev verebiliyorsunuz. Geliştirme materyallerini de gene mağazadan satın alabilirsiniz.
Fabrikamızda birden fazla makine olduğuna göre bunların bozulması da an meselesi. Merak etmeyin oyun size bu konuda fazla zorlamamış. İngiliz anahtarıyla gevşeyen cıvataları sıkarak makinelerin tamirini gerçekleştiriyorsunuz. Keşke gerçek hayatta da böyle olsa…
Biraz da fabrika alanlarından bahsetmek istiyorum. Depo, balkon, üretim alanı, ofis, kazan odası, bodrum katı olmak üzere altı alan bulunuyor. Deponuzda robotun durduğu alan ve malzemelerinizi istif yapabileceğiniz alan bulunuyor. Balkondan siparişlerinizi teslim edebileceğiniz makineniz ve fazladan ürettiğiniz çikolatanız var ise satabileceğiniz çikolata otomatı yer alıyor. Ofisiniz üst katta yer alıyor. Burada fabrikanın görünümünü değiştirebiliyorsunuz. Kazan odasında ise güç kaynağımız yer alıyor. Makineler tüm gücünü, fırından alıyor. Fırının çalışması için yakıt (kömür) kullanıyorsunuz. Bodrum katı da bulunuyor fakat seviyem yetmediği için ben açamadım.
Fiyat ve Sistem Gereksinimleri
Sistem gereksinimlerini sıralamak gerekirse Intel Core i5-6600 veya AMD Ryzen 5 1600 CPU, 8 GB Bellek, NVIDIA GTX 960 4gb B Ekran Kartı, oyunun depolama alanı ise 5 GB şeklinde sıralayabilirim.
Oyunun ücreti konusuna geldiğimizde biraz üzülebilirsiniz. Dolar olarak ele aldığımızda $10,49 olsa da Türk lirasına çevirdiğimizde ise fiyatı 372,17 TL’ ye denk geliyor. Kur fiyatları değişkenlik gösterebileceği için TL fiyatının değişebileceğini de unutmayalım.
Son sözler
Simülasyon oyunlarını çok seven biri olarak ben bu oyunu almazdım. Birincisi fiyatının fazla olduğunu düşünüyorum .İkincisi bu kadar detaylı bir oyun olup görsellerin bu kadar kötü gözükmesi beni gerçekten üzdü. Üçüncüsü ise siparişler. Almış olduğumuz siparişler bir müddet sonra birbirini takip ediyor. Aynı şeyleri yaparak da sıkıldım. Seviye geçerseniz siparişler değişiyor ama dediğim gibi bir müddet sonra gene aynı. Dördüncüsü ise fare kullanımı. Hemen hemen her şey fare ile oluyor ve bu yüzden bir süre sonra bileğimin acıdığını fark ettim.
Sevdiğim kısımlardan biri paket ve çikolata dizaynı oldu. En azından kendi isteğime göre süsleyebilirim ve bu beni mutlu etti. İlk çıktığı günden beri oyunu oynayanlardan biriyim. hemen hemen her gün güncelleme aldı ve ufak da olsa değişiklikler yapıldı. Oyuncularının düşüncelerine önem vermelerini hoşuma gitti.
İnceleme
Chocolate Factory Simulator
Biraz kafayı dinlemek istiyorsanız tercih edebileceğiniz, size hoş vakit geçirtebilen ancak tavanı pek yüksek olmayan bir oyunç
ARTILAR
- Kendi çikolata tasarımlarınızı ekleyebilmeniz mümkün
- Serotoninin rahatlatıcı etkisi
EKSİLER
- Optimizasyon pek fena
- Görevler birbirinin tekrarı
- Puan anlamında başarıya ulaşmak anlamsızca zor