Formula 1’i izlemenin birden fazla yolu var. Standart bir seyirci, pistte dönen 20 araç görürken, kimileri işin daha derinini kendilerine daha ait hisseder. F1 Manager 2022, ikinci gruba ait kişileri odağına alan bir yapım. Bakalım F1 Manager 2022, bu konuda ne kadar başarılı.
Beş Kırmızı Işık
Heyecanı başlatan beş kırmızı ışık, aslında takımlar için başlangıç değil, bir nihayet. Sponsor anlaşmalarından tutun da, hangi şasiye ne takılacak kısmına kadar, meşakkatli bir süreç var. F1 Manager 2022 de, size bu adımları yaşatmak için kollarını sıvıyor.
Oyunu açtığınızda Formula 1’in ikonik introsu ile tüyleriniz diken oluyor. Sonrasında ise Formula 1’i anlatan tek seferlik bir video izliyorsunuz. Bu video, Formula 1’i sevenler için adeta bir fan-service tadında olmuş. Videonun ardından yeni kariyer oluşturma ekranıyla karşılaşıyoruz. F1 Manager 2022’nin çeşitli modları yok. Direkt olarak bir takım seçebilirsiniz, ancak muhakkak takımlar ile ilgili verilen bilgileri dinleyin. Bu ekranda gördüğüm pilot modelleri, bugüne kadar gördüklerim arasında en iyisi. Bir iki istisna olsa bile, oyun boyunca çok görmediğimiz pilotun yüzünde bu kadar detaycı olunması hoşuma gitti.
Küçüklüğümün Michael Schumacher dönemine denk gelmesi sebebiyle de kariyer yoluma Ferrari ile çıktım. Ferrari ve üst sıradaki takımların, kaliteli sürücü, tekniker ve araç şansı var. Hatta diğer takımlara göre bütçeler de oldukça yüksek. Yine de, Ferrari’yi almış olmak, otomatik bir kazanç değil. Beklentilerin de buna göre şekilleniyor olması ve taraftarın Binotto yokluğunda sizden medet umması da cabası. Evet son hızınız daha iyi olabilir, ancak olay kesinlikle burada bitmiyor.
Fabrika Emirleri
Kariyerin başlangıcındaki yardımcı, ilk yarış boyunca sizi yönlendirse de, oyunun geri kalanında tek başınızasınız. Burada dikkat etmeniz gereken temel birkaç şey var. Bunların ilki pilotlar. Aracı ver sürsün mentalitesinden uzak, bir moral ve kimya durumları var. Yıllardır beraber çalışan pilot-mekaniker için bu sorun değil ancak özellikle yeni sürücülerde dikkat edilmesi gereken bir durum. Öte yandan Ferrari gibi üst kalibre takımlarda pilotlar yarış kazanmak istediğinden, başarısız bir dönem sürücüleri de etkiler. İki pilotun da iyi durumda olması, gerçek takımların bile zor başardığı bir şey olduğu için, ilk birkaç yarış sonrasında bir pilota daha öncelik verebilirsiniz.
İkinci dikkat etmeniz gereken şey, araç(lar). Farklı otomobillere farklı konfigürasyonlar denemeniz mümkün ancak performans olarak ikisini de aynı seviyede tutmanızı öneririm. Değişen her parçanın pilot tarafından bir süre kullanılması ve öğrenilmesi gerektiği için birden çok değişikliği aynı anda yapma hatasına düşmeyin. Tabi ki öğrenmeseler de kullanıyorlar ancak biraz sonra bahsedeceğimiz antremanlarda bu konuda ekstra bonus kazanıyorlar.
Fabrika kısmında araçlara yeni parça üretmek, mevcut parçadan biraz daha sipariş etmek gibi aksiyonlara giriyoruz. Yeni parça üretimi, size ihtiyacınıza göre bir denge kurma seçeneği tanıyor ve o anda griddeki yerinizin nasıl değiştiğini görebiliyorsunuz. Çok hızlı ama virajlarda yavaş bir araç (bkz 2019) yapmanız da mümkün, her konuda biraz iyi olan bir araç da. Bu parçaları tasarladıktan sonra kısıtlı olan zaman tüneli test saatlerinizi ve mekaniker sayınızı belirleyip üretime geçiyorsunuz. Daha çok mekaniker daha hızlı araç anlamına gelse de alınan tecrübe azalıyor. Aynı şekilde rüzgar tüneli saatlerinizi ürettiğiniz ilk parçada harcarsanız test saati sıfırlanana kadar sorun yaşamanız olası.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise takım personeli. Kilit personellerinize dikkat etmemeniz direkt olarak başarıyı etkileyeceğinden, moral, sözleşme gibi detayları ve gelişim fırsatlarını kaçırmayın.
Takip Mesafesi
Karar verici olduğunuz alanlar dışında, sadece takip etmeniz gereken şeyler de var. Bakın daha yarışa bile gelemedik. Bunların ilki Kurul. Takımda kafanıza göre at koşturma (heheh) şansınız yok. Kurulun sizden bir takım beklentileri var. Kurulun size olan güveni, yarış kazanmanız, doğru harcamalar yapmanız ve hedefleri karşılamanız ile alakalı. Her takımın farklı beklentileri var noktası burada en net şekilde görülüyor. Williams kurulu sizden şampiyon olmanızı istemiyor. Ancak Ferrari için geldiğiniz sene Takımlar Şampiyonası’nı kazanmanız bekleniyor. Yerli yersiz yapılan harcamalar da kurulun bir kaşının kalkması için bahane veriyor. Bütçenizin çok olması hata payınızın size geri dönüşünü azaltıyor.
Bir diğer takip durumu ise İdari Tesisler. Direkt olarak takipten çok pasif faydalar sağlayan geliştirmeler diyebiliriz. Bu kısımda da takip etmeniz gereken şey verimlilik seviyeleri. Yenilenmeyen veya geliştirilmeyen tesisler bir süre sonra verimlilik kaybediyor. Örnek olarak Meteoroloji Merkezi’ne yaptığınız yatırım %10’luk bir tahmin getirisi sağlıyor. Zaten %60 olan veri için bu gerekli mi derseniz, Formula tarihinin bu tip ince detaylar ile dolu olduğunu hatırlatırım.
F1 Manager 2022, size yarış öncesi performans hedefleri kısmında bazı sözler verme şansı tanıyor. Burada belirlenen hedeflerin dışında, “en hızlı turu atmak” gibi ekstra vaatler de belirlemek mümkün. Vaatlerinizi gerçekleştiremezseniz sonuçları oluyor ve bir miktar ödenek kaybı yaşıyorsunuz. Buradaki riskleri almak, özellikle pilotlarınızın kendi hedeflerini tamamladığında prim aldığını da düşünürsek, bazen çok gerekli olabiliyor.
Sebep Sonuç
Yaptığınız bütün değişimleri, kağıt üzerindeki tüm verileri değiştirecek o ana artık gelebiliriz. Yarış haftasonu, tıpkı gerçekteki gibi, tam konsantrasyon ile pit duvarında olmanızı bekliyor. Bir şeyleri simüle etmek tabi ki bir seçenek, ancak o zaman oyunun size sunacağı heyecanın yarısını unutun.
Antremanlar, bütün hazırlığın ilk başladığı yer ve çok önemli. Özellikle yeni bir parça taktıysanız, burada pilotunuzun araç ile vakit geçirmesini sağlamak zorundasınız. Pilot ne kadar uzun süre pistte kalırsa, pisti de daha iyi öğreniyor. Otomobil parçalarını aynı tutun demiştim hatırlarsanız, ancak ayarlar için bu söz konusu değil. Her pilotun kendine göre ayarı var ve buna göre size geri dönüşler sağlıyorlar. Ortalama 15 tur içerisinde yaptığınız ayarı pilotun ne kadar sevdiğini görebiliyorsunuz. Farklı etkileri bulunan 5 farklı ayar arasından pilotun en uyumlu olduğu ayarları bulduğunuzda ciddi bir bonus kazanıyorsunuz.
Sıralama turları ise yine 3 seanstan oluşuyor. İyi bir araçla ilk iki seansı direkt geçmenizin bir zararı yok. Son seansta ise hava koridorunu iyi kullanarak, nispeten yavaş olan pilotu zirveye yakın tutabilirsiniz. Leclerc’in Sainz’dan hız turunda daha hızlı olduğunu fark ettiğimde bu şekilde 1-2 sıralamasını alabildim. F1 Manager 2022’de zorluk seviyesi yok. Bu da diğer takımlara karşı dikkatli olmanızı gerektiriyor. Bir yarış önce çok da iyi olmayan Red Bull, bir hafta sonra sizinle arasında yarım saniye fark açabiliyor. Takip etmeli ve karşı hamleler yapmalısınız.
Yarış Deneyimi
Yarış öncesinde pilotlarınızın stratejilerini belirlemeniz gerekiyor. Bu kısım bazı durumlarda kazanıp kaybettiğiniz yer dersem ciddiyeti anlatmış olurum sanırım. Seans boyunca hangi lastiği kaçıncı turda değiştirmeyi planladığınızı seçiyorsunuz. Takım da size bir projeksiyon ekranı sunuyor. Lastiklerin %30 baremine gelmesi, performanslarındaki ciddi düşüşü temsil ediyor. Buna göre en hızlı ve uygun planı yapmanız gerekiyor. Pistin sıcaklık durumu, lastiğin ne kadfar tüketileceği gibi durumlar pistten piste değişiyor. Monza gibi pistlerde geçiş imkanı olması, sizi bazı cesur hamlelere itebiliyorken, Monaco gibi dar pistlerde daha az risk almanız en mantıklısı.
Burada ufak bir notu F1 Manager 2022 için en son yayınlanan 1.8 yamasına açmam gerekiyor. Bu yamayla beraber tek pit stop ile agresif bir seans geçirmeniz neredeyse imkansız gibi bir şey. Bir önceki yamada neredeyse tüm yarış agresif sürmek mümkündü, aslında bu da gerçekçilikten uzaktı. Burada ise bir miktar dengesizlik halen var.
Yarış esnasında ise adeta bir kontrol odası gibi iki pilotun sürüşüne, lastik-benzin-ERS kullanımına karar verebiliyorsunuz. Hatta takım emri uygulayıp arkadaşı ile yarışmamasını veya arkasındaki pilotları geçirmemesini de telkin edebiliyorsunuz. Ancak bunların hepsi beklenildiği gibi çalışmıyor. Burada pilotun kendi karakteri de rol oynuyor ve geçiş yap dediğiniz pilotun saldırganlığı düşükse beklediğiniz gibi bir performans veremiyor. Bu kısımlarda pilotların sizlerle konuşuyor olması ve bunların gerçek ses kesitlerinden alınmış olması güzel bir atmosfer yaratıyor.
Normal bir yarışa etki eden bayraklar ve güvenlik aracı burada da mevcut. Hatta güvenlik aracının çıkma oranı bile takımınız tarafından sizinle paylaşılıyor. Oyunun 1-2-4-8-16 arasında hız seçenekleri var. Bu tip olaylarda oyun duruyor ve size karar verme fırsatı yaratıyor. Oyunun aynı zamanda genel pist görünümü, kokpit kamerası ve hatta ön kanat kamerası gibi görünümleri de mevcut. Eğer 2x üstü bir hızda izliyorsanız pist görünümü dışında bir seçeneğiniz bulunmuyor. Yarışta olan olaylar, blokaj, geçişler, kazalar gibi durumları, o an oraya bakmıyor da olsanız izleme şansınız var.
Kırmızı Bayrak
Gelelim oyunun kötü yönlerine. F1 Manager 2022 ilk oyun için oldukça iyi iş çıkarsa da, ciddi birkaç sorun var. Bunların birincisi animasyonlardaki kütlük. Pilotların normal bir viraj alırken ve hatta düzlükte giderken bile yaptığı ani bilek hareketleri gözümü çok rahatsız etti. Telsiz konuşmalarında ise bazen söylenen şey olan olayla uyumlu değil veya farklı. Hatta şampiyonluk garantilerseniz, garantilediğiniz yarışta gelen ekstra bir telsiz bile yok, normal şekilde kutlama yapılıyor. Bunlar ufak tefek şeyler gibi görünse de, atmosferden çok götürüyor. Oyun bir fotoğraf karesi olarak güzel olsa da, akıcı değil. Bir pilot diğeri ile lastik lastiğe yakınlaşırsa bir anda frene basıp olduğu yerde durabiliyor. Mavi Bayrak altındaki bir aracı geçmek zahmetli iken, bunun 1.8 yamasında düzeltilmiş olması sevindirici.
Yukarıda bahsettiğim olayların tekrarı bazen çok komik oluyor. Öncelikle arabaların kaza yapma animasyonları gerçekçi değil. Bununla beraber bir pilotun pist dışında taşması, oyun tarafında 1-0 gibi bir sistemle hesaplandığından, biraz dışarı taşıp piste geri dönen araç için takımın abartılı tepkilerini görüyoruz.
Rezerv sürücünüz var, ancak bu sürücüye geçme gereği hiç duymadım. Ses konusunda 1.8 yamasından önce Leclerc’in aracında bütün yarış boyunca giden bir ses sorunu da yaşamıştım. Sonrasında tekrarı olmadı ama bütün yarışı Sainz’dan ilerletme kararı aldım. Yarışın bazı anlarında yaptığınız şeyin sadece “Biraz daha hızlı gitmek ister misin”‘den öteye geçemediğini anladığınızda bütün büyü bozuluyor.
Son Düzlük
F1 Manager 2022, şu anda türünün en iyisi değil. Ancak ilk oyunda başardığı şeylerin üstüne koyması, 1.8 gibi anlamlı büyük güncellemelerle daha iyiye gelebileceği anlamına geliyor. Birden fazla sezon oynamak için yeterince çeşitliliği olmaması, atmosferden kopmanızı sağlayacak yönleri var. Ancak çok ciddiye almadan, belki de kötü bir Pazar günü sonrası hayalinizi uygulamak için fırsat sunacak bir oyun istiyorsanız, F1 Manager 2022’yi düşünebilirsiniz.