Ensemble’ın yarattığı Age of dünyası büyük ölçüde Age of Empires ile harcını sağlama almış, en çok bu isim altında oynanmış, en çok bu isim altında konuşulmuş bir seri. Arada gelen Age of Mythology gibi muhteşem yapımlar kendilerini arka direkte unutturmuş ve Age of Empires hegemonyasına teslim olmuş olduğundan, serinin hayranlarının “remake yapın REMAKE!” çığlıkları da -yakın zamana kadar- Microsoft tarafından görmezden gelinmişti.
22 Ekim 2022 tarihinde Age of Mythology’nin yeniden yapımı olan Age of Mythology Retold, sinematik bir fragman ile duyurulmuştu. Benim gibi birçok Age of Mythology hayranı devam oyunu beklemiş olsalar da bu yeniden yapımın nasıl olacağını merak ediyorlardı. Geçtiğimiz gün yapılan beta testi ile bu merakların birçoğu giderilmiş oldu.
Beta testine ben de katıldım ve sizler için hazırladığım bu yazıda Age of Mythology Retold’un yeniliklerinden, değişimlerinden ve birçok özelliğinden bahsettim. İyi okumalar dilerim.
Age of Mythology Retold : Tanrılar Geri Döndü
Age of Mythology Retold genel anlamda orijinal oyuna (2002 versiyonu) sadık kalan bir yeniden yapım olmuş. Görsel tasarımlar, karakter seslendirmeleri (senaryo modu hariç), müzikler ve oyun içi ikonlar neredeyse birebir aynı. Bu nedenle oyuna girdiğim ilk anda bana nostaljik bir his yaşattığı için duygulandım diyebilirim.
Beta’da oyuncular için senaryo modu ve online olarak oynayabilecekleri multiplayer modu bulunuyordu. Senaryo modu yaklaşık olarak 2-3 saatlik bir içeriğe sahipti. Multiplayer modunda ise Greek, Norse ve Atlanteans olmak üzere üç adet oynanabilir sınıf ve toplam 9 adet Tanrı vardı. Age of Mythology’de çok tercih edilen Egyptians sınıfındaki Ra, Isis ve Set beta’ya dahil değildi. Ama ben genel olarak Yunan tanrıları ile oynadığımdan dolayı, bu durum beta sürecinde benim için bir sorun yaratmadı.
Tanrılar genel olarak ilk oyun ile aynı yeteneklere sahipler. Sadece bazı Tanrılarda başlangıç yetenekleri değiştirilmiş ve eklemeler yapılmış. Tanrıların verdiği %10 daha hızlı kaynak kazanımı gibi özellikler de daha detaylandırılmış. Orjinal oyunda sadece daha hızlı kaynak kazanımı yazdığından, bu düzenleme hoşuma gitti.
Ana menü tasarımı ve oyun içi arayüz tasarımlarında da küçük değişiklikler bulunuyor. Tanrıların görselleri yeniden ve detaylı bir şekilde resmedilmiş. Oyun içerisinde bulunan kaynakların yazdığı panel üst tarafa ve üretim paneli de sol tarafa alınarak daha kullanışlı bir arayüz tasarımı elde edilmiş. Age of Mythology’yi yenilenmiş grafikler ile görmek beni mutlu etti, ancak renk paleti ve tasarım tarzı açısından çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim.
Age of Mythology Retold teknik anlamda büyük bir sorun yaratmadı. Bazen görsel efektlerden kaynaklı takılmalar oldu ancak onun dışında akıcı bir şekilde oynayabildim. Birkaç kere arkadaşım ile yapay zekaya karşı oynadık ve yapay zeka da gayet iyiydi. PVP oynadığım zamanlarda ise maç bulma konusunda bir sorun yaşamadım. Maksimum beş dakika içerisinde bir oyuna dahil olabildim.
Beta’da sunucular Türkiye saati ile 15:00-18:00 arası açıktı, yani sadece bu saatlerde oynamaya izin veriliyordu. Betada teknik anlamda sevmediğim tek kısım ise beta süresi bittiğinde maç bitmeden direkt olarak oyundan atılmak oldu. Mesela bir oyunum 17.30-17.40 gibi başladı ve oyunun ortalarında sunucu bağlantısı kesilerek oyundan atıldım. Bankanın çalışma saati bittiğinde dışarı çıkartılmak gibiydi. Bu durum yerine en azından yeni oyun açılması engellenip oyunların bitirilmesi için vakit verilse daha iyi olurdu.
Sonuç
Yazıyı toparlayacak olursam Age of Mythology: Retold eski oyunculara nostaljik hisler yaşatan, yeni nesil oyuncular için ise eğlenceli bir deneyim yaşatacak bir oyun olarak geliyor. 4 Eylül 2024 tarihinde çıkacak olan Age of Mythology: Retold, ayrıca Türkçe dil desteğine de sahip. 22.99$ fiyat etiketine sahip yapım ayrıca çıktığı ilk gün Game Pass kütüphanesinden oynanabilir olacak.