Bilindiği gibi Valorant’ın14 Haziran 2024’te PlayStation 5, Xbox Series S ve X için VALORANT Konsol Kapalı Beta’sı başlamıştı. Sizi merakta bırakmayacağım: Valorant, konsolda hiç beklemediğim kadar iyi olmuş. Hatta öyle ki konsollardaki taktiksel birinci şahıs nişancı eksikliğini tek başına yüklenebilecek bir oyun olma potansiyeline sahip.
Bazı yoğunluklarımdan dolayı geç başladığım bu kapalı betayı oynadıktan sonra, zaten bildiğim ve oynadığım bir oyunun konsol versiyonunun beklentilerimin bu denli üstüne çıkmasına çok şaşırdım. Keza benzer bir şekilde konsolda da Counter-Strike deneyimlemiş ve bu türün konsollara uygun olmadığına kendi kendime kanaat getirmiştim. Aynı şekilde Rainbow Six: Siege’i de uzun yıllar bilgisayar üstünde oynadıktan sonra konsolda denediğimde her ne kadar oyuncu kitlesinin beğendiğini görsem de, bilgisayar üstünden bu tarz bir oyun oynadıktan sonra konsolda oynamaya çalışmanın bir eziyete dönüştüğünü düşünüyordum. Valorant’ın PC üstündeki başarısını PS5 ve Xbox Series S ve X sürümüne bu denli iyi yansıtmasına gelin bir göz atalım.
Valorant for Console nasıl olmuş?
Performans açısından konuşmak gerekirse kullanıcı yorumları genelde oyunun zaman zaman takılmalar yarattığı yönünde. Benim açımdan bakarsak, oyunu Xbox Series X üstünden oynadım ve sabit olarak 60 FPS ile hiçbir takılma yaşamadan oynadım. Ancak bu sıkıntıları gördüğüm kullanıcılar PS5 veya Xbox Series S sahipleriydi. Bu yüzden performans konusunda ben bir sıkıntı yaşamasam da, diğer konsollarda Valorant oynamak istiyorsanız bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Tabii ki oyunun tamamen ücretsiz olması, kendiniz denemeniz için mükemmel bir fırsat. Bilgisayar üstünde 144 FPS oynadığım bir oyunu 60 FPS’te oynuyor olmak benim için biraz akıcılık sorunu varmış gibi hissettirse de oyunun ayarlarındaki detaylı FPS ve ping göstergeleri beni tamamen sorunsuz çalıştığına ikna etmiş durumda.
Oyunun açılışına, yani eğitim aşamasına bir bakalım; Oyuna zaten uzun süreler Valorant oynadığım kendi Riot hesabımla giriş yapmama rağmen eğitim modunu zorunlu bir şekilde oynadım. Eğer oynamamış olsaydım belki de fark etmeyeceğim bir çok şey olacakmış. Çoğu konsol oyuncusunun bu tarzda oynayacağı ilk oyun çok büyük ihtimalle Valorant olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak çok güzel bir eğitim sekansı oluşturmayı başarmışlar. Bu eğitim sekansı, bilgisayar sürümündeki eğitimden farklı olarak sessiz yürümeyi, bıçak kullanarak hızlı koşmayı, durarak ateş etmeyi (keza Apex, COD gibi oyunlardan gelecek oyuncular için ciddi bir problem olacaktır) ve tur sistemini anlatıyor. Aynı zamanda konsol sürümüne eklenen bir “Odaklanma” sistemi de bulunuyor. Bu yeni odaklanma, normal olarak nişan alma dışında oyundaki bütün silahlarda kullanılabilen, orta mesafede nişan alma sistemi. Silahı biraz yakınlaştırarak ve hassasiyet seviyesini düşürerek bütün silahlarla daha net bir şekilde nişan alabilmenizi sağlıyor ve oldukça güzel düşünülmüş.
Bilgisayarcı için konsolda durum ne?
Peki bilgisayar için oluşturulmuş kontroller, konsol sürümünde bir sorun yaratıyor mu? Burada geleneksel ve VALORANT adı altında iki farklı konsol şeması bulunuyor ve belirlenen tuşlar her açıdan bana ilginç geldi. Birkaç oyun boyunca alışmaya çalışsam da bir şeyler yanlış gibi geldiği için Elite kontrolcümü kullanarak tuşlarımı düzenledim ve ek tuşlara atadım. Oyunu kendi alışık olduğum Call of Duty düzenine biraz daha yakın bir hale getirdiğimde çok daha keyifli bir biçimde oynamaya başladım. Tabii ki kontrollerin kişisel tercih olduğunun farkındayım ancak sanki tuşlar birbirine karışıyormuş gibi bir hissiyatı bulunuyor. Eğer kendime göre ayarlamalar yapmasaydım, yada yapamayacak durumda olsaydım muhakkak bir noktada alışırdım ancak böylesi daha kolayıma geldi 🙂
Aktif olarak PC üstünden Valorant oynamadığım için menüsünün ve arayüzünün değişip değişmediğini bilmiyorum ancak eğer değişmediyse, konsola özel menüsünün ve arayüzünün mükemmel gözüktüğünü söylemem lazım. Her zaman tek tuşla ulaşabileceğimiz bir “Oyna” tuşu, ekranın sol üst köşesinde yer alıyor ve kalan menülere dilediğimiz gibi LB-RB (L1-R1) tuşlarıyla ulaşabiliyoruz. Bu menüler hem çok akıcı, hem de çok işlevsel olmuş.
Valorant’ın konsol sürümü içerik ve güncellemeler açısından bilgisayar sürümünü birebir takip ediyor. Günümüzde hala bazı oyunların konsol sürümlerinin bilgisayar sürümünün birkaç güncelleme gerisinde olduğunu düşündüğümüzde bu oldukça önemli bir özellik. Üstelik hangi sürümden oynadığınız fark etmeksizin bütün ilerlemeleriniz eşzamanlı ilerliyor ve satın aldığınız bütün içeriklerinize ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca konsol sürümleri kendi aralarında eşleştirmeye katılabilirken, bilgisayar sürümüyle eşleştirmeye katılamıyor.
Son sözler
Valorant, konsol üstündeki rekabetçi, taktiksel FPS oyunu açığını kapatmaya geldiğini her açıdan hissettirebiliyor. Konsollar, rekabetçi oyun türleri açısından oldukça zengin olsa bile Valorant tarzı bir oyunun eksikliği büyük ölçüde hissediliyordu. Valorant’ın konsol sürümü yalnızca bir PC-Konsol dönüşümünden öte, konsol için yeniden geliştirilmiş hissettiriyor. Bu oynanış, menüler gibi önemli kısımlarda oldukça göze çarpan bir nokta ve oldukça hoşuma gitti. Riot Games’in konsollara bu şekilde bir adım atması ve bunu oldukça başarılı yaptıklarını görmek, konsola gelecek diğer oyunlarını da heyecanla bekleyeceğim anlamına geliyor.