Nintendo Switch Sports inceleme

Nintendo Switch Sports, dedesi Wii'nin spor oyunlarına aşinalığımızı ölçmeye geliyor. Bakalım ne kadar hamlamışız.

Wii ile hayatımıza giren “sen hareket ediyorsun, karakter de hareket ediyor” mantığı yıllar boyunca evrildi. Bu süreçte bazı firmalar direkt kamerayı kullandı, bazıları ise eski üsul hareket algılayıcıdan devam etti. Nintendo Switch Sports, dedesi Wii’nin spor oyunlarına aşinalığımızı ölçmeye geliyor. Bakalım ne kadar hamlamışız.

Spor Olasılıkları

Wallbang Gaming Network
Nintendo Switch Sports inceleme 4

Nintendo Switch Sports, adı kadar net bir oyun. 6 adet sporumuz var. Bunlar, voleybol, tenis, badminton, futbol, bowling ve Chambara’dan oluşuyor. Oyun modlarında, mümkün bütün ihtimaller mevcut diyebilirim. Takımlı oyunlarda çevrimiçi olarak arkadaşınızla oynamanız mümkün, çevrimiçi seçeneğinde de bir eşleştirme sistemi ile internet üzerindeki diğer oyuncularla oynayabilirsiniz. Çevrimiçi oynamak ile ilgilenmiyorsanız 4 kişiye kadar çevrimdışı oynamanız mümkün. Ancak çevrimdışı da olsa çevrimiçi de olsa iki kişiden fazla oyuncu seçtiğinizde Switch’inizi Dock yöntemiyle TV Mode’a almanız gerekiyor.

Voleybol

Nasıl oynandığını en merak ettiğim iki spordan biri Voleybol oldu. Oynanışı daha hareketli beklemiştim, ancak klasik voleyboldan bildiğimiz karşılama-pas-hücum şeklinde gerçekleşiyor. Rakibin kurduğu oyuna göre de onların hücumunda blok veya karşılayan tarafta oluyorsunuz. Karakteri sahada hareket ettirme imkanınız yok. Voleybolda zamanlama en kritik kısım olmuş. Açıkçası biraz da tek el ile olmasının payı ile keyif alsam da istediğim moda giremedim. Zamanlamanıza göre topun şiddeti de belirleniyor, haliyle iyi zamanlamalar garanti sayı gibi düşünebilirsiniz.

Tenis

Tenis, Nintendo Switch Sports’ta beklentimin çok olduğu bir spordu. Sağ veya sol eli seçebildiğiniz oyun modunda, 2ye 2 dışında bir mod yok. Böyle bir durumda da arkadaşınızla da oynasanız, sahadaki iki oyuncuyu aynı anda kontrol ediyorsunuz. Neden teke tek modu yok onu anlamadım, ancak keşke bulunsaymış. Kontrolleri zor değil, ancak bazı noktalarda yapmaya çalıştığım şeyi pek başarabildiğimi hissetmedim. Voleybol’la benzer şekilde burada da istediğiniz gibi hareket etmiyorsunuz. Hücumu karşılayan oyuncular yeterince yakınlarsa topun ineceği yere doğru otomatik olarak yürüyorlar. Burada da yine zamanlama önemli, eğer geç hamle yaparsanız kötü bir atış yapıp topu dışarı veya Volley’e izin veren şekilde file önüne yüksek atabiliyorsunuz. Topa kesme atma veya file önüne bırakma şansınız mümkün.

Badminton

Açık ara en sevdiğim modlardan biri. Badminton, teke tek şekilde oynanıyor. Tenis’le benzer şekilde, karakteriniz tüytop’un (badminton topuna verilen ad) düşme noktasının yakınına doğru gidiyor. Geç hamle yapmanın çok bir sakıncası yok ancak tabi ki kaçırırsanız sayı vermiş oluyorsunuz. İdeali, tüytopun yüksek noktasından düşüş hareketine geçtiği anda vurmak. Bu sayede daha güçlü ve savunulması zor atışlar yapıyorsunuz. Rakibiniz güçlü atışları karşılasa da bir miktar geri doğru savrulduğu için bir sonraki hamlenizin bitirici olması olası. Rakibinize file önü süpriz hamleler de yapmanız mümkün ancak bunu bir tuşla yapıyorsunuz. Badminton’da ister istemez kolumu daha çok açtığımı fark ettim. Bu tabi benimle de alakalı olabilir ancak sakatlanma olasılığının arttığını söylemeden geçmeyeyim.

Futbol

Voleybol ile beraber merak ettiğim ikinci oyun Futbol idi. Nintendo, burada oldukça ilginç bir yaklaşım izlemiş ve bize hareket serbestliği tanımış. Topa belirli açılarla (180 derece açıda yaklaşık 10 farklı model diyebiliriz) vurma imkanımız var. Kalede kaleci olmaması ve sanırım ciddiyet seviyesinden dolayı bir FIFA oyunundan çok Rocket League’e daha çok benzettim. Topa uçarak kafa atma şansımız da var, iki joyconu aşağı indirip yaptığımız bu harekette, kafam da biraz öne doğru gidiyor, aman siz dikkat edin. Genel olarak keyifli diyebilirim, ancak oyun hızı olarak biraz yavaş geldi. Ek olarak tek konsoldan sadece iki kişi oynayabiliyorsunuz. Yine de bu şekilde deneyebileceğiniz başka benzer Futbol oyunu yok. Futbol modunda özel bir bacak aparatı ile şut çekme modunu da deneyebilirsiniz. Açıkçası aksesuarın limitli kullanımı nedeniyle şahsen çok gerekli bulmadım.

Bowling

Wallbang Gaming Network
Nintendo Switch Sports inceleme 5

Kesinlikle an itibariyle Nintendo Switch Sports’taki en iyi mod. Normalde Bowling’de ortalama olan ben, burada adeta bir Pete Weber (tabi daha genci), bir Jason Belmonte havasındayım. Kontrolleri çok başarılı ve rekabeti çok keyifli. Çevrimiçi oynarsanız eleme usülünde birkaç round ve final oynayabiliyorsunuz. Tek başınıza yüksek skor yapmak veya yine TV Mode kullanarak arkadaşlarınızla kapışmanız mümkün. Bununla beraber eğer topu dümdüz atmak için çok iyi olduğunuzu düşünürseniz, Nintendo sizlere engebeli parkurlar da sunuyor. Bu sayede Bowling’deki Semih Saygıner (anmasam olmazdı) yeteneklerinizi arkadaşlarınıza gösterebiliyorsunuz.

Chambara

Yazımızın en dram dolu bölümüne hoş geldiniz. Chambara, iki tarafın ellerindeki tahtalar aracılığıyla, birbirine saldırı / savunma ile üstünlük kurmaya çalıştığı bir arena oyunu. Kaybeden tarafın suya düştüğü bu mod, maalesef Nintendo Switch Sports’taki en tutuk oyun modu. Geneli tekrar etme üzerine kurulu olmasına rağmen beni en hızlı sıkan mod Chambara idi. Kontroldeki benim yaptığım hareketin, bir kalıba sokulduğunu en net bu modda fark ettim. Tabi ki aksi mümkün değil ancak maharet biraz bunu oynanış ile gizleyebilmekte diye düşünüyorum.

Yordun Beni Sports (iyi anlamda!)

İnceleme sürecimde fark ettiğim en net şey, oyunların, hepsinin aynı seviyede olmasa da başarılı bir şekilde harekete teşvik etmesiydi. Örnek olarak Badminton’u oturarak oynayabilseniz de, oturduğu yerden elini sağa sola savuran biri olarak spor yapan birinden çok deli biri gibi görünmeniz daha olası. Bu senaryoda bile hareket ettiğinizi düşünürsek bu konuda başarılı olduğunu kabul edebiliriz.

Wallbang Gaming Network
Nintendo Switch Sports inceleme 6

Oyunun çevrimiçi modunda yaptığınız maçlarda puan kazanıp, bu puanlarla kozmetik alma şansınız da var. Bunun için de aktif bir Nintendo Switch Online üyeliği gerekiyor. Yine de Nintendo, bu üyeliğe sahip olmayanlar için Trial Mode ile yapay zekaya karşı oyun imkanı sunuyor. Trial Mode’un tek farkı, haftalık olarak maksimum iki eşya düşürme kısıtlamanızın olması, ancak oyun oynamada bir limitiniz yok.

Nintendo Switch Sports, bir parti ortamında eğlenilebilecek bir oyun. Hatta tek kişi iken bile eğlenmenize olanak sağlanmış. Yakın zamanda gelecek Golf gibi ekstra modların da gelme ihtimalini düşündüğümüzde, yakın takipte tutmanızda fayda var.

Nintendo Switch Sports inceleme

SON KARAR

Nintendo Switch Sports, partilerin vazgeçilmezi olmak için biraz daha çabalamalı. O vakte kadar, yakından takip edebilirsiniz.

Artılar

  • Badminton Modu
  • Trial Mode güzel düşünülmüş
  • Hareket etmeye teşvik ediyor

Eksiler

  • Parti modu olmayan modlar
  • Tek kişilik Tenis modu yok
  • Çeşitlilik olarak yetersiz
7.5
Gayet İyi
Grafik
7.5
10
Ses / Müzik
7.5
10
Oynanabilirlik
7.5
10
Atmosfer
7.5
10
Optimizasyon
7.5
10

İlgili İçerikler