PUBG: NEW STATE İnceleme

2021 Şubat ayında duyurulan PUBG: NEW STATE, bizi mobil cihazlarımız aracılığı ile 2051’e götürüyor.

PUBG: NEW STATE için macera nasıl başladı? 2017’nin Mart ayı. Birçok oyuncunun beklediği PlayerUnknown’s BattleGrounds (PUBG) oyunu Steam’in Erken Erişim oyunları arasında yerini almış. “Hayatta kalan son kişi” konsepti insanların oldukça ilgisini çekmiş. Bluehole, bir ihtiyaca cevap vermek yerine, insanlara PUBG’ye ihtiyacı olduğunu hatırlatmıştı. PUBG, insanları Battle Royale ile tanıştıran bir oyun olmasa da, birçok kişinin ilgi ve desteğini arkasına alacaktı.

2021 Aralık ayına geldiğimizde ise PUBG’nin neredeyse her formda, her türde bizlerle buluşabildiğini gördük. Farklı yapımcı veya yayıncı ekipler tarafından geliştirilen Mobile, Mobile Lite, Lite gibi sürümler olsa da, KRAFTON (PUBG Corp.) tarafından yayınlanan başka bir sürüm daha yoktu. Bugüne kadar. 2021 Şubat ayında duyurulan PUBG: NEW STATE, bizi mobil cihazlarımız aracılığı ile 2051’e götürüyor.

2051’de Havalar Nasıl

PUBG: New State’I ilk açan bir PUBG oyuncusu, oyunun bilinen PUBG’ye göre daha casual odaklı olduğunu fark edecektir. Oyunun bu konuda çizgisi oldukça net. Evet bir rekabetçi sistemin geleceği aşikâr, ancak yine de hem erişilebilirlik hem de oynanabilirlik için bazı şeylerin değişmesi oldukça doğal. Oyunda hali hazırda bulunan Derece sistemi de seviyenizi belirlemek için yeterli gibi duruyor.

KRAFTON’un ilk mobil tecrübesi ise hiç fena değil. Daha önce yayımlanan mobil projelerden çalışan sistemler incelenmiş, performans konusunda başarılı bir iş çıkarılmış. Mobilde bir oyunu oynarken bana ne kadar zahmet verdiği ilk odağım oluyor. Burada da benzer mobil oyunlardan tanıdığımız, yerde gördüğünü otomatik alma özelliği zahmetin bir kısmını alıyor. Otomatik almanın ayarını ayarlardan belirleyebiliyorsunuz. Oyunun ayar kısmı oldukça detaylı, açıkçası varsayılan gelen ayarlar ile bir iki oyundan sonra buraya girmenin şart olduğuna kanaat getirdim. Ayar yapmanın çok detaylı olması kafanızı karıştırmasın, ayarların kaydedilmesi ve diğer kullanıcılarla paylaşılması gibi oldukça yardımcı özellikler de mevcut. Bir iki deneme yanılma ile kendi stilinize en uygun modeli bulabilirsiniz.

Hem ses hem de menülerde tamamen Türkçe desteği sunan New State’de seslendirmeleri yeterli buldum. Beni çok fazla atmosfere sokmadı desem yalan olmaz, yine de bunu yapmak bir mobil oyun için oldukça zor, bunu da kabul etmeliyim. Arayüzleri ise başta biraz karışık gelebilir, neyin nerde olduğuna, özellikle mobil oyunlara hakim biri değilseniz biraz zorlanabilirsiniz. Ancak bir kere alışınca hepsi gayet açıklayıcı gelecektir.

PUBG: NEW STATE Adının Hakkını Veriyor Mu?

Oynanış ise klasik PUBG gibi uçaktan atladığımız harita bölgesinde çeşitli ekipmanlar bularak hayatta kalmamız üzerine kurulu. 2051’de bazı camlar kurşun geçirmiyor, çevrede otomatik kapılar ve merdivenler görebiliyoruz. 2051’in getirdiği fütüristik çevrelerin yanı sıra, daha yüksek teknoloji araçlar ve ekipmanlarımız mevcut. Drone parası adı verilen yeni oyun içi birim ile mermi, işaret fişeği gibi eşyalar için sipariş verebiliyoruz. Kırmızı işaret fişeği bulunduğumuz yere bir drop çağırırken, yeşil işaret fişeği de ölen bir arkadaşımızı yeniden hayata döndürmemize yarıyor. Oyundaki bir yeniliğimiz de karakterimizin koşarken takla atabilmesi, bu sayede ateş altında biraz daha atik davranabiliyorsunuz.

Bunca ekipman arasında tek eksiğimiz 2051 yılında da halen aynı silahları kullanıyor olmamız olabilir. Tıpkı araçlarda olduğu gibi burada da yeni model bir iki tüfeğe yer verilebilirmiş gibi geldi. Belki bu, bir geçiş dönemi olarak düşünülüp sonradan eklenecek de olabilir, ki bu da aslında oyuncuda konfor yaratmak için oldukça mantıklı bir karar.

Çatışma kısmına gelirsek, açıkçası dürbünü neredeyse hiç kullanmadım. Özellikle yakın-orta mesafede nişan almadan yapılan atışlar gayet yeterli. Bunda eklentilerin payı da vardır elbet, ancak fark bu kadar yakın olmamalı gibi hissediyorum. Sağda solda bulduğumuz özelleştirme kitleriyle silahlara çeşitli geliştirmeler (lazer görüşü gibi) ekleyebilmek güzel bir fikir.

Vuruş hissi ise bir mobil oyun ortalamasından kesinlikle daha yüksek. Özellikle rakibi kafadan vurduğunuzda çıkan ses beni çok memnun etti 😊

2051’de Ekonomi Ne Durumda?

Sevdiğim kısımlardan biri de, oyunun, temel mekaniklerin hepsini dengeli tutup, para kazanma opsiyonlarını kozmetik eşyalardan sağlaması. Silahlar, kıyafetler (setler!), araçlar ve hatta seviye 3 kaskınızın görünüşü gibi şeyler değiştirerek oldukça kapsamlı bir özelleştirme sağlayabiliyorsunuz. Bunlar için oyuna para yatırmanız da şart değil, oynayarak elde edilen Tavuk Madalyası ve yine hediye olarak gelen kuponlar ile sandıkları para vermeden de açmanız mümkün.

Bana Teknik Konuş

İnceleme boyunca PUBG: New State’i Huawei P30 Pro (VOG-L29) ile Ultra Kare hızı ve Yüksek grafik kalitesinde oynadım. Birinci olduğum bir Battle Royale maçı ortalama %9 gibi bir şarj tüketimine sebep oldu. Cihazın biraz ısındığını hissettim ancak kesinlikle zararlı bir şekilde değildi. Bu ayarları biraz düşürerek hem telefonu hem de bataryayı daha uzun süreli kullanımda tutmak da mümkün. Ultra kare hızı ve Ultra grafik çok daha fazla pil tüketimi ve ısınmaya sebep olacağından seçilemese de (en azından benim açımdan) mevcut ayarlar ile oldukça akıcı bir oynanış deneyimi elde ettim.

PUBG: NEW STATE Oynanır Mı?

Günün sonunda bedava olan bir mobil oyunu denemekten zarar gelmez. Eğer mobil oyun arayışı içindeyseniz, PUBG: New State bu konuda emin adımlar atabilir. KRAFTON’un vermesi gereken bu büyük sınavda ilk aşama notları hiç fena değil. Eğer tecrübesini doğru şekilde yönlendirirse, uzun süreler PUBG: New State’i konuşuyor bile olabiliriz.

PUBG: New State hakkında resmi sitesini takip edebilirsiniz.

PUBG: NEW STATE İnceleme

SON KARAR

Yeni mekanikleri ve konfor odaklı yapısı ile, New State kesinlikle "herhangi bir mobil oyun" olmak istemiyor. Doğru adımlar ile ilerleyen seneler çok adını duyabiliriz.

Artılar

  • Vuruş hissi güzel
  • Tamamen Türkçe olması sevindirici
  • Harita tasarımları başarılı
  • Yeni özellikler güzel adapte olmuş

Eksiler

  • Arayüz biraz karmaşık gelebilir
  • Kontrolleri ayarlamak gerekiyor
  • Uzak mesafede dürbün kullanımı çok zor
8
Harika
Grafik
8
10
Ses / Müzik
8
10
Oynanabilirlik
8
10
Atmosfer
8
10
Optimizasyon
8
10

İlgili İçerikler