Seriyi bambaşka bir alana taşıyan Resident Evil 4 geri dönüyor ve biz de ne kadar iyi olduğuna göz atıyoruz!
Resident Evil 4 çıktığı dönem çok ses getirmiş bir oyun olarak hatıralarımda kalmıştı. Hem Gamecube özel oyunu olarak duyurulup kısa sürede PlayStation 2’ye de çıkması, hem de seriyi her anlamda farklı bir noktaya çekmesi yüzünden oyun dünyasında büyük tartışmalara yol açmıştı. Orijinal oyunun üzerinden tam 18 yıl geçti ve ilk duyduğumda “ya ne gerek var” dediğim Resident Evil 4 yeniden yapımı ile karşınızdayım. Üstelik kendisine ettiğim “gereksiz” etiketini de geri alarak.
Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim
Resident Evil 2 ve 3’te bahsi geçen Raccoon City olaylarının üzerinden 6 yıl geçmiş, şehirden sağ kurtulan çaylak polis Leon federal ajan olarak göreve başlamış durumda. Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından kendisine verilen özel görev ile İspanya’ya giden Leon’un amacı, başkanın kızını kaçıranları bulup, kızı sağ salim bir şekilde evine götürmek
İstihbaratın verdiği bilgiler doğrultusunda gittiğimiz İspanyol köyüne yanımızda iki polis ile birlikte gidiyoruz. Köylüler bizi çok sıcak karşılıyor, ocakta pişen yemekten ikram ediyor, üşüyen polisleri ateşle ısıtıyor falan. Köylüler elektrikli testereye davranınca Leon’da çekiyor polislik günlerinden kalan tabancasını ve bıçağını, maceramız başlıyor.
Hikayenin ana hatları orijinal oyundakine oldukça sadık kalınarak işlenmiş. Karakterler ile etkileşim açısından çok daha derin bir anlatıma sahibiz. Bazı karakterler daha fazla ekran süresi elde ediyor ve onlarla aramızdaki ilişkinin gelişimini görüp, gerçekleşen olaylarda daha fazla empati kurabiliyoruz. Bu açıdan oyundan gayet memnunum, hikaye özünde hala klişe, büyük değişiklikler yok ama bu defa ayrıntılar güzel işlenmiş. Üstelik oyunun korkutucu atmosferini daha iyi verecek eklentiler yapılmış.
Orijinal oyunda olup burada gözlerimizin aradığı şeylerden biri ise, hikayenin diğer tarafındaki Ada Wong’un yaptıklarını tecrübe ettiğimiz Separate Ways hikayesi. O hikayedeki bazı sahneleri ana oyunda görüyoruz ama genel olarak gerçekleşen bir sürü şeyin mantıklı hale büründüğü hikaye ne yazık ki oyuna eklenmemiş. Gerçi başlangıçta olmayan Mercenaries modu ücretsiz DLC olarak geliyor, bunun da sonradan ekleneceğini düşünebiliriz ama görelim bakalım.
Bıçak Parazitten Keskindir
Orijinal Resident Evil 4 seriye tamamen yeni bir oynanış şekli getirerek hayranların ikiye ayrılmasına sebep olmuştu. Daha fazla aksiyon ağırlıklı, ara sahnelerde bile QTA etkileşimleriyle sizi iki dakika rahat bırakmayan oynanış, yanınızdaki savunmasız Ashley’i de düşünmek zorunda bırakıyordu. Üstelik küçük envanterimize istediğimiz silahları doldurduktan sonra mermi koyacak yer bulamamak, bulduğumuz değerli bitkileri kendimize mi yoksa yanımızdaki rehineye mi kullanacağız gibi ikilemlerde kalmak da vardı.
Yeni Resident Evil 4 bütün sorunlarımıza derman olabilecek mi?! Olmuş! Oyuna bir sürü “quality of life” geliştirmesi gelmiş, envanter düzenlemesi daha kolay (ama hala zor) yapılmış, tamamen yeni savunma seçenekleri eklenmiş ve Ashley’nin artık bir sağlık barı yok. Bitkiler bizimdir! Ha bu arada Leon’un artık nişan alıp yürüyebiliyor olması da bir mutluluk.
Oyunda artık nişan alıp yürüyebiliyoruz, düşmanlara silah – bıçak – tekme/german suplex kombosu ile dalmak çok daha rahat hale gelmiş. Bıçağımız yine en iyi dostumuz, üstelik yeni eklenen savuşturma mekaniği sayesinde eskisinden daha iyi ve kırılgan. Savuşturma mekaniği o kadar güçlü ki, üzerinize atılan dinamitleri, molotof kokteyllerini (Rush B yapan köylüler var) hatta elektrikli testereleri bile durdurabiliyor. Sonuncuyu yaptıktan sonra bıçaktan çok hayır beklemeyin tabi. Neyse ki asıl bıçağımız tamir edilebiliyor.
Kaçmak ve Tuşa Basmak
Oyunda kaçınma (dodge) tuşu yok, Resident Evil 3 Remake’de bile olan ve bu oyunda olsa da yadırgamayacağım bir özellikti, keşke olsaydı. Oyunun sonuna kadar sürekli eğilerek kaçmaya çalıştım, her defasında ağzımın ortasına darbeyi yedim.
Döneminde çok popüler bir sistem olan QTA aksiyonları, Resident Evil 4’de o kadar çok ve gereksiz kullanılmıştı ki, popüler olması bile göze batmasını engellemiyordu. 2023 model Resident Evil 4 ile bu etkileşimlerin sayısı da önemli ölçüde azalmış. Hala doğru zamanda tuşlara basmamız gereken yerler var ama normal seviyedeler. Bu değişiklik sayesnde bazı boss dövüşleri de daha iyi hale gelmiş.
Aksiyon zorluk seviyesi oldukça dengeli, hatta normal seviyede eski oyuna göre daha çok zorlandığım zamanlar oldu. Zor seviyede bıçağın neredeyse tek darbede kırılması sinir bozucu, düşmanlar güçlü, mühimmat az, tam bir sabır sınavı oluyor. Kolayda ise oyun kolay, güle oynaya, neredeyse hiç ölüm animasyonu görmeden bitirebileceğiniz kadar kolay. Standart, ilk defa oynayacak oyuncular için ideal zorluk seviyesi. Ashley’in artık hemen ölmemesi, düştükten sonra yerden kaldırabilme seçeneğine sahip olmamız güzel bir özellik. Hala daha önümüze geçip dost ateşine kurban gidebiliyor ama eskisi kadar sinir bozucu değil.
Çantayı Süslemek Gerek Yabancı
Resident Evil 4 eski silahlarının yanında, yeni oyuncakları da kullanımımıza sunuyor. Her silahın mermileri, çevreden toplanan bitkiler, yumurta – yılan gibi toplanabilir eşyalar, silah parçaları derken çanta doluyor tabi. Ama korkmayın, artık bir çözüm var! Oyuna yeni eklenen depoya silahlarımızı ve sağlık spreylerini saklayabiliyoruz. Mermileri koyamıyoruz ama bu bile güzel! Envanter için de hem çanta geliştirmeleri hem de hızlı envanter düzenleme tuşu eklemişler. Bu sayede daha hızlı bir şekilde ideal çanta düzenini oluşturabiliyorsunuz.
Çanta demişken, oyuna yeni eklenen atış alanındaki oyundan gelen süsleri de çantamıza takabiliyoruz. Atış alanı başlı başına bir konu, kazandığımız ödüller ise oyunda hayatımızı kolaylaştıracak bazı özellikler sunuyor. Örneğin satıcının figürünü bulursanız indirim kazanıyorsunuz, ya da başka bir süs ile mermi üretirken daha fazla ürün elde edebiliyorsunuz.
Oyunda ana görev dışında gerçekleştirebileceğimiz yan görevler ve atış talimleri bulunuyor. Bu kısım pek ayrıntılı sayılmaz, yan görevler genellikle “şu bölgede düşman var öldür” ve “etraftaki madalyonları temizleyiver” tarzında. Ödül olarak verilen kristaller ile silah ve para edecek eşyalar alıyor olmasak bakmazdım bile. Ama, özellikle yüksek zorlukta, yapmanın getirisi götürüsünden fazla (Regenerador görevi hariç, onu öldüreceğim derken bütün sermayeyi döktüm) oluyor genelde. Etraftaki fareleri, madalyonları falan vurun, görev varsa belli ediyor kendini zaten. Ayrıca asılı hazineleri ve küçük oyuncakları (sesinden belli ediyor yerini) kaçırmayın.
Atış alanı da oyunun en eğlenceli ve sinir bozucu yerlerinden birisi. Kendi başınıza ya da Ashley ile birlikteyken girdiğiniz bu alanlarda korsanları vurup puan topluyor, topladığınız puana göre jeton kazanıyorsunuz. Bu jetonları kullanarak oyuncak makinesinden rastgele bir ödül kazanıyorsunuz. Bu ödüller yukarıda bahsettiğim çanta süsleri, tamamen rastgele çıkıyorlar ve aynı ödülden birden fazla düşebiliyor, bu biraz can sıkıcı ama olsun, bölüm çok eğlenceli. Bütün görevleri tamamlayıp S alacağım diye uzun vakitler harcayabilirsiniz.
DualSense İle Atmosferi Yaşayın
Resident Evil 4 Remake’in PlayStation 5 sürümünü oynadım ve daha önce PC sürümünü de oynamış birisi olarak, DualSense’in kullanımını çok beğendiğimi belirtmem gerekiyor. Oyun hem dokunsal geri bildirimi hem de uyarlanabilir tetikleri destekliyor ve bunları gayet iyi bir şekilde kullanmış. Hareket ederken zemini hissediyor, bot kullanırken ya da ateş ederken elinizin altındaki nesnenin tepkilerini fark edebiliyorsunuz. Telefon görüşmeleri, mermi değiştirme efektleri, envanter kurcalarken gelen ufak tıkırtılar gibi sesler kumandadan yükseliyor. Çok küçük ayrıntılar ama oyuna farklı bir hava katıyor. PC’de de DualSense ile oynadığım kısımlar oldu ve aradaki fark gerçekten dikkate değer.
Resident Evil 4’ün PlayStation 5 versiyonunun performansı da oldukça iyi. Ray Tracing desteği sunan Resolution ve dinamik çözünürlük desteğiyle gelen Performans grafik modları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Görsel anlamda iki seçenek de gayet güzel, karakterlerin saçlarına kadar ayrıntıları görebiliyoruz. Oyun içi yükleme süreleri de, PS5’in SSD teknolojisi sağolsun, oldukça iyi. Gerçi PlayStation 4 sürümünü de biraz denedim ve onda da kabul edilebilir seviyede yükleme süreleri var ama PS5 bu açıdan en iyi seçenek. Hem görsel açıdan hem de performans konusunda çok başarılı bir oyun olmuş.
Köye Veda Ederken
Resident Evil 4 muhteşem bir Remake olarak, Resident Evil 3 Remake’in ağızlarda bıraktığı kötü tadı silip atmayı başardı. Resident Evil 2’den bile iyi bir Remake olmuş ki o oyun bile yüksek övgüleri hak ediyordu. Bu defa şikayet edebileceğim konular o kadar az ki, eksi olarak saymaya değer mi emin değilim. Orijinal hikayenin klişelerini tamamen atamamaış ama biraz hafifletmeyi başarmışlar, eksik oyun modları ise gözümüzden kaçmıyor. Mercenaries modunun yakında geleceği duyuruldu, Separate Ways hikayesinin de gelmesini bekliyoruz.
Özüne sadık ama döneminin kötü tercihlerini geride bırakmış, orijinal havayı bozmadan yaptığı eklentiler ile oyunu bir seviye daha yukarı taşımış bir yeniden yapım var elimizde. Capcom bu gazla öbür oyunları da getirecektir, umuyorum ki arada unutulup gitmeye yüz tutan Code Veronica’da bu rüzgardan nasibini alır da özlediğimiz bir Resident Evil oyununa tekrar kavuşuruz.