SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme

1983’ten beri tanıdığımız Bomberman’in sonu, aynı dönemde çıkan başka bir oyunun (Lode Runner) başlangıcı idi. Gün boyu bomba yaptığı fabrikadan, özgürlüğü için kaçmaya karar veriyordu. Bomberman’in pek kişi tarafından bilinmeyen bu geçmişi, günümüze kadar bambaşka hikayeler ile, tuğlaların yanına bomba bırakmayı meşru kıldı. Kendisi her ne kadar büyüğüm de olsa, yıllar geçtikçe gençleştiği için, SUPER BOMBERMAN R 2 boyunca onu bir küçük kardeş gibi değil, akranım gibi eleştireceğim. SUPER BOMBERMAN R 2 incelemesine hoş geldiniz.

Bana Maviler Getir

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 8

SUPER BOMBERMAN R 2, 2017’de çıkan kardeşinin izinden gidiyor. SUPER BOMBERMAN R, uzun süre sonra çıkan tek Bomberman oyunu olarak beklentileri karşılayamamış, nostalji ruhu ortalamanın biraz üstü olmasında yardım etmişti. SUPER BOMBERMAN R 2, maalesef bazı hatalardan ders çıkaramamış. Oyunun benim başladığım ilk noktası olan hikaye modundan başlayalım. Hikaye modu, 3 farklı dünyada, Planet Bomber’ı kurtarmaya çalıştığımız bir düzende ilerliyor. İlk sorunumuz çeşitlilik. Zaten kendi başına çok kompleks mekaniklere sahip olmayan Bomberman’i, sıkıcı düzenden kurtarabilecek çeşitlilik veya mücadele ruhundan yoksun. Üç farklı dünya demiştim, her biri kendi içinde 15 bölgeye ayrılmış durumda. Bu 15 bölge kesinlikle büyük değil. Hatta o kadar kısa ve yakınlar ki, farkında olmadan bile bölge değiştirmeniz mümkün.

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 9

Hikayede tanıştığımız Ellons adındaki mavi yaratıkları haritada kutuların içinden kurtarıyoruz. Ellon, bir bakıma tek kişilik modun para birimi gibi çalışıyor. Ellon’lar 5 taneye kadar yanınızda gezebiliyor ve çevresel etmenlerden etkileniyorlar. Bomba ateşi, düşmanlar gibi şeylerden korumanız gerekiyor. Eğer korumazsanız, ölüyor ve sizi takip edemiyorlar. Ölen Ellon’lar total Ellon sayınızı düşürmüyor ancak Ellon’ları kapı dışında kullandığımız yerlerde yanımızda tutmamız gerekiyor. Kapı dışında ise özel bulmacaları çözmek, dünyadaki ana üssümüze ışınlanmamızı sağlayan Teleporter’ı açmak için Ellon kullanıyoruz. Her dünyada 100, totalde kurtarılabilecek 300 Ellon bulunuyor.

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 10

Ellon’lar, hikaye modunda topladığınız ve sizi takip eden yaratıklar olmaktan pek öteye gidemese de, oyunun hikaye modunda da bulunan Castle modunda farklı özelliklere sahipler. Toplamda Ateş, Su, Taş, Elektrik ve Buz olarak 5 farklı Ellon var. Hikaye modunun bir diğer sorunu da tek kişiyle sınırlı olması ve zorluk seviyesi barındırmaması. Vurdumduymaz davranmadığınız sürece ölmeniz çok mümkün değil, diyelim ki öldünüz, aynı yerde 3 saniye sonra doğup bir can kaybediyorsunuz. Canlarınız biterse, bölgedeki düşmanlar ve bloklar sıfırlanıyor. Karakterin gelişmesi ise, düşmanlardan de kırdığınız duvarlardan çıkan tecrübe puanlarına bağlı. Her seviyede karakteriniz bir veya birkaç alanda gelişiyor. Bomba sayınız artabiliyor, veya bombanın etki alanı artabiliyor. Her dünyada tecrübe puanlarınız sıfırlanıyor. Boss savaşları ise fena değil, ancak zorlandığımı söyleyemem.

Biz Bu Dünyanın İnsanı Değiliz

Castle modu, oyunun ayrıca da oynayabileceğiniz, ancak hikaye modunda da yer alan bir mod. Basitçe bir saldır-savunma modu olan Castle modunda, savunmanız gereken bir ‘güvenli bölge’ mevcut. Savunan taraf, güvenli bölgedeki sınırlı sayıdaki hazineyi savunuyor. Savunmanın, oyun alanını, belirli sınırlar içerisinde de olsa istediği gibi düzenleme şansı bulunuyor. Verilen opsiyonlar fena değil ancak her açıdan güçlü bir savunma yapmak çok mümkün değil. Tuzaklar ve objeler, saldıran tarafın (çoklu oyuncuda 15 diğer oyuncu veya hikaye modunda yapay zekanın) geçmesi gereken başlıca engeller oluyor. Kullanabileceğiniz şeyler arasında otomatik taşıma bantları, belirli süreyle bomba atan toplar, lazerler gibi şeyler bulunuyor. Tek kişilik modda sıkıcı olsa da, Castle çoklu oyuncuda zorlu maçlara sahne olabiliyor.

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 11

Castle’ın en kötü yönü sanırım zor kontroller. Kontrolcüyle bile çoğu defa yapmak istediğimin dışında bir yerleşim veya yönlendirme yaptım. Tek kişiliğin biraz kolay olması, sanırım bir tek burada işime geldi. Castle taktiğimi değiştirmek, maalesef mevcut durumda külfet. Buradaki güzel bir yön de, bir şekilde bundan zevk alan veya sabreden diğer oyuncuların tasarımlarını da indirip kullanabiliyor olmamız.

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 12

Diğer modların arasında, geçmiş oyunlardan tanıdığımız Battle 64 modu, Grand Prix ve Standart bulunuyor. Battle 64, 16 tane farklı seviyede, 4erli bölümlere ayrılıyor. Her bölümde hayatta kalan kişiler yeni bölümlere geçebilirse, daha zorlu bir turla karşılaşıyor. Özel güçlerle beraber tam bir kaos olan Battle 64, benim favorim. Grand Prix modunda ise, oyuncular iki takıma bölünüyor ve dört adet mini oyun oynanıyor. Ana odağın haritadaki elmasları toplamak veya düşmanı alt etmek olduğu bu modlar, farklı bir tempo isterseniz güzel bir alternatif. Her ihtimalde, takım oyununu iyi başaran takım kazanıyor.

Dükkanlar Dolu

Oyunun çeşitlilik açısından tek parladığı nokta karakter özelleştirmesi. Çeşitli evrenlerden karakterler, bu karakterlerin özel yetenekleri, özel aksesuarlar, karakter skin’leri, sohbet baloncukları derken oyunda bayağı bir şeyinizi özelleştirme şansınız bulunuyor. İflah olmaz bir MGS fanı olarak, Old Snake ve Naked Snake kombinasyonları favorim oldular. Planet Metal Gear’den tanıdığımız bu iki karakterin yanı sıra, oyunda Pyramid Head, Fall Guys’tan Bean Bomber, Alucard, Contra’dan Lance gibi karakterleri, çoklu oyuncu modu karakteriniz yapabiliyorsunuz. Her şeyin başta alınabilir olması ve herhangi bir ilerlemenin ekstra kozmetikler açmaması, burada alacağınızı aldıktan sonra uğramanız için pek sebep bırakmamış.

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 13

Biraz daha özelleştirme isteyenler, bölüm tasarlayıcısı ile ilgilenebilirler. Yine güzel olan bir konsept, Castle moduna benzer şekilde kötü kontroller ile bir miktar çileli hale geliyor. Bununla beraber diğer kullanıcıların oluşturduğu bölümleri oynayabiliyorsunuz. Bir noktada, keşke sesler konusunda da alternatifler olsaymış dedim. Mevcut müzik seçenekleri (oyun içinden satın alınabilenler) de kısa süreli döngülerden oluşuyor. Müzik, tek kişilik bölümlerden bile kötü. Oyunun hikaye bölümlerinde ara sahne yerine çok da matah olmayan çizimler olduğunu hesaba katarsak, SUPER BOMBERMAN R 2’den aklınızda kalan bir sahne veya mırıldandığınız bir müzik olması çok olası değil.

SUPER BOMBERMAN R 2 – Son Karar

Wallbang Gaming Network
SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme 14

Tek kişilik bölümü kocaman bir çoklu oyuncu eğitimi olan SUPER BOMBERMAN R 2, eğer tek başınıza klasik Bomberman zevki yaşamak isterseniz, bunu size bir miktar sunabiliyor. Tüm savaş modlarını botlarla oynamak mümkün olsa da, pek keyifli değil. Ama eğer denkleme dahil edebileceğiniz bir arkadaşınız veya ortalama hızda bir internetiniz var ise, SUPER BOMBERMAN R 2’ye göz atmak isteyebilirsiniz.

SUPER BOMBERMAN R 2 inceleme

SON KARAR

Denkleme dahil edebileceğiniz bir arkadaşınız veya ortalama hızda bir internetiniz var ise, SUPER BOMBERMAN R 2'ye göz atmak isteyebilirsiniz.

Artılar

  • Oyun modları keyifli
  • Karakter özelleştirmedeki çeşitlilik
  • Çoklu oyuncu keyifli

Eksiler

  • İnşa kontrolleri zor
  • Grafikler ilgi çekici değil
  • Oyun içi müzik başarısız
  • Hikaye modu çeşitlilikten uzak
  • Hikaye modu aşırı kolay
6.8
Daha iyi olabilirmiş
Grafik
7
10
Ses / Müzik
5
10
Oynanabilirlik
8
10
Atmosfer
6
10
Optimizasyon
8
10

İlgili İçerikler