Oyun geliştirme stüdyoları gibi, “oyun ve eğlence” alanında faaliyet gösteren (ne güzel), bizleri bir sürü mutlu anı, diyalog, mekanikle buluşturmuş yapımlara imza atan bir sürü olağanüstü yetenekli insanın çalıştığı yerlerin zor dönemlerden geçiyor olması ve yakın gelecekte de bu durumun devam edeceği gerçeği çok yaralayıcı.
2023 yılında oyun sektöründe 10 binden fazla işten çıkarmaya tanık olmuştuk ve daha şimdiden, 2024’ün ilk beş ayında bu rakama ulaşmak üzereyiz. Bu işten çıkarmaları sevdiğimiz stüdyoların kapanması üzerinden okumak elbette işin kolay yanı ancak perde arkasında pek çok kişisel trajedi de yaşanıyor.
Son haberlere gelirsek, otuz yıldan fazla süredir oyun oynuyorum ve Microsoft’un bünyesi altındaki stüdyolara davranış biçimini de bir o kadar zamandır sevmiyorum. Okulu bir dönem uzatmama yol açmış oyunları yaratan Ensemble Studios ve başında binlerce saat geçirdiğim Flight Simulator serisinin yaratıcısı ACES’in kapanışına daha sonra neler neler eklendi, bir seferde düşünüp yazabilmek bile zor.
Maalesef kıyım kaldığı yerden devam ediyor. Dün, The Evil Within serisine ve son yılların en müstesna yapımlarından Hi-Fi Rush’a imza atmış Tango Gameworks ile konsept halindeyken herkesi heyecanlandıran ancak yapımcı tarafından dayatılan değişikliklerle çok başka bir garabete dönüşen Redfall’un yapımcısı Arkane Austin’in kapatılacağı açıklandı.
Bu kararla Mighty Doom’un yapımcısı Alpha Dog Games de kapatılıyor ve Roundhouse Studios da ZeniMax Online Studios bünyesine katılıyor.
Tango Gameworks belki de aralarında en şaşırtıcı olanı zira kısa süre önce son derece başarılı bir oyuna imza atmışlardı. Daha geçenlerde firmanın kurucusu olan Shinji Mikami’nin ayrılış hikayesine bile yer vermiştik.
Tüm bu durum “gerçekten bu stüdyolar kurtarılamayacak kadar kötü durumda mıydı?” sorunsalını da bir kez daha gündeme taşıyor.