90’ların büyülü dünyasına geri dönüyoruz. Pizza yiyor, Tarkan ve Cartel dinliyor, Ninja Kaplumbağalar heyecanına kapılıyoruz. Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection ile bu dönemi ne kadar özlemişiz gelin hep birlikte bakalım!
TMNT, tarihi boyunca Arcade, GameBoy, Nintendo ve Sega Nintendo gibi çeşitli platformlara çıkış yaptı. 80’li ve 90’lı yıllarda bu oyunların kimi efsane düzeyine kadar çıktı. Bir döneme pizza sevdiren bir serinin, böyle bir koleksiyoner sürüme sahip olması kadar doğal bir şey yok. Koleksiyondaki 13 oyunun 11’inin Japonya’da çıkan versiyonlarını da oynayabiliyorsunuz. Koleksiyondaki oyunların tam listesi ise şöyle:
- Teenage Mutant Ninja Turtles (Arcade)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (Arcade)
- Teenage Mutant Ninja Turtles (N)
- Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game (N)
- Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (N)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (N)
- Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (SN)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (SN)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (SG)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (SG)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of The Foot Clan (GB)
- Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back From The Sewers (GB)
- Teenage Mutant Ninja Turtles III: Radical Rescue (GB)
Nereden Başlamalıyım?
Koleksiyon, size bir oyun sırası vermiyor, ki aslında pek de bir sıraya ihtiyacınız yok. Deneyimlemek istediğiniz bir oyunu direkt açıp oynayabiliyorsunuz. Sıradan gitmek de mümkün, ancak bazı oyunlar zamanına göre iyi de olsa günümüz şartlarında sizi memnun etmeyebilir. Oynayacağınız oyunu seçtikten sonra ilk dikkatinizi çekmesi gereken şey ek ayarlar. Burada zamanın şartları ise kısıtlanmış seçeneklere veya özel içeriklere erişebiliyorsunuz. Örnek olarak zamanında konsollardaki yetersizlik sebebiyle ekranda çok fazla karakter varken yavaşlayan kare sayısını her zaman sabit ayarda tutabiliyorsunuz. Bununla beraber sonsuz can, God Mode gibi hileleriniz de mevcut.
Oyunların farklı dönemlere ve hatta konsollara ait olmasının en büyük zorluğu mekanikler. Her oyunun kendine özel mekanikleri, kontrolleri ve dizaynı var. Burada ise son dönemlerde gördüğüm en başarılı özellik devreye giriyor: Strategy Guide. Bu koleksiyonun, gerekli mimari oluşturulup içine oyunları atıp paketlemiş olmadığının en büyük kanıtı az önce bahsettiğim Guide’lar. Her oyun için ayrı ayrı hazırlanmış, tıpkı oyunla beraber gelen bir bröşür gibi görünen bu rehberler, bilinmezliğe gitmenizi çok büyük ölçüde önlüyor. Kimi oyunda ipucu verip, kimi oyunda boşa uğraşmanızı engellemeleri ile çok takdirimi kazandılar. Gelişmiş versiyonlar ile gelen özelliklerden bahsetmeyi unutmayıp teknolojiyi kullanmanız konusunda sizi teşvik de ediyorlar.
Sadece rehberler de değil, oyun içinde öyle bir külliyat barındırıyor ki, “bana tüm TMNT çizgi romanlarından, kapağın April O’Neil olanları getir” gibi bir sorgu yapmanız bile mümkün. Geriye sadece bunu neden yapmak istediğinizi sizi izleyen kişilere anlatmak kalıyor (hı-hı, nostalji, aynen). TMNT çizgi romanları, reklamları, box art’ları, katalogları gibi bir sürü seçeneğin içinde saatlerinizi geçirmeniz çok olası.
Peki Ya Ninja Değilsek?
Merak etmeyin, Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection bunu da düşünmüş. Oyunlara istediğiniz bölümden başlayabiliyorsunuz. Hatta Save State dediğimiz durumla, istediğiniz andan kaydedip devam edebilirsiniz. Bununla beraber arcade makinalarındaki gibi jetona ihtiyacınız yok. Bazı oyunlarda ise size jeton atmışsınız gibi can veren tuşlar var, haliyle aslında oyunu hiç Game Over olmadan bitirebilirsiniz. Tabi bu ne kadar zevkli olur onu sizin takdirinize bırakıyorum. Oyunların nasıl oynandığını izlemek isterseniz ustasından oynanışları da oyun içinden izlemeniz mümkün. Tek can kaybetmeden oyunu bitiren kişilere saygı duydum.
Tamamen farklı bir mekanik olarak da oyunu geri almanızı sağlayan bir sistem de eklenmiş. Kaçırdığınız bir atlayış, bir hamle yüzünden pişman olmanız gerekmiyor. Yine bu mekaniği kullanıp kullanmamak sizin elinizde. Eski oyunların zahmetini bir miktar azaltsa da, günümüz oyunlarındaki affediciliği sağlaması açısından ben beğendim. PC üzerinde kullandığım 9. Nesil XBOX Controller ile yer yer yapmak istediğimden farklı şeyler yaptığımı hissettiğim anlar oldu.
Görünüş olarak The Cowabunga Collection orjinalin birebir aynısı da olsa bir miktar çeşitliliğe sahip. Varsayılan 4:3 oranı 16:9 veya geniş ekran gibi seçeneklerde kullanmak mümkün. Televizyon efektleri ve kenarlıklar da nostalji havasına girmeniz için mevcut.
Kaplumbağa Gücü!
Çoğu oyunu birden fazla kişiyle oynamak mümkün. Hatta listedeki 4 oyun direkt olarak online desteğe sahip. Maalesef online mod da biraz 90’ların online’ı gibi. Birden fazla kişi oynarken oluşan kare sorunları, input lag dediğimiz tepkime süresindeki gecikme gibi durumlar hızlı akması gereken süreci biraz eziyet haline getiriyor. Yerel eşli oynamak bence bu seri için yeterli olabilmeliydi. Online kısmı ileride düzeltilmediği sürece sadece orada duran bir menüden başka bir şey değil.
Açıkçası kendi beklentilerini çoğunlukla karşılasa da, The Cowabunga Collection’un herkese hitap etmemesi çok normal. Side-scroller beat-’em-up türünde 80-90’ları ziyaret etmek istiyorsanız biçilmiş kaftan. Ancak türü beğenmiyor veya o yılların görselleri, efektleri size eski geliyorsa pas geçebilirsiniz.