DLSS, derin öğrenme süper örnekleme anlamına gelir. DLSS, derin öğrenmeyi kullanarak görüntüleri gerçek görüntülerinden daha düşük çözünürlükte oluşturarak daha yüksek kare hızı elde etmeyi sağlayan sonrasında da yapay zeka desteğiyle daha yüksek çözünürlük sağlayan bir tür video işleme tekniğidir. Örnek olarak DLSS’le birlikte 1080p çözünürlükteki bir görüntünün kare hızını arttırabilir ardından bu kareleri 4K çözünürlüğüne yükselterek daha keskin bir görüntü elde edebilirsiniz.
DLSS kullanmak için ihtiyacınız olan iki şey var. Bunlardan biri RTX ekran kartı ve oyunun DLSS destekliyor olması. Daha düşük kare hızlarında veya daha yüksek çözünürlükte çalışan oyunlar DLSS’ten daha çok yararlanır. NVIDIA’ya göre en yaygın sürüm olan DLSS 2.0 kare hızlarında %200-%300 oranında artış sağlayabiliyor. Orijinal DLSS ise çok az oyunda bulunuyor ve NVIDIA’ya göre kare hızlarını %70’den daha fazla arttırabiliyor. DLSS teknolojisi en iyi ekran kartlarıyla bile yüksek çözünürlükte veya ray-tracing ile oyun oynarken daha kullanışlı olabilir.
Nvidia’nın grafiği maksimum grafik ayarları, DLSS 2.0 performans modu ve ray tracing modu açıkken 4K’da 3080’in performansını gösterir
DLSS, yalnızca RTX grafik kartlarında bulunan bir teknoloji. AMD’de benzer bir teknolojiyi, kendi görüntü işleme modeli AMD Fidelity FX Super Resolution (AMD FSR) adıyla geçtiğimiz sene piyasaya sürdü. FSR, DLSS’in aksine GPU’dan bağımsız çalışıyor. Bu da FSR’ı NVIDIA ve gerekli donanıma sahip Intel GPU’larda da çalıştırabilmeniz demek.